Alergatul prin cartier, pedalatul până la muncă sau o plimbare mai lungă seara, pe străzi, reprezintă principala activitate fizică pentru milioane de oameni din lumea întreagă. Cercetătorii susțin însă că aceasta nu este neapărat și cea mai sănătoasă, în special pentru persoanele cu afecțiuni pulmonare, precum boala pulmonară obstructivă cronică. În cazul acestora, specialiștii susțin că este mai indicată folosirea unei biciclete în casă sau a unei benzi de alergare la sală, mai ales în zilele cu un nivel ridicat de poluare. 

„Respiratul unui aer poluat poate provoca iritația căilor respiratorii, senzația de sufocare și tusea. În cel mai rău caz, cineva cu o afecțiune pulmonară ar putea suferi o exacerbare a simptomelor și să aibă nevoie tratament spitalicesc”, a explicat Harriet Edwards, manager principal pentru calitatea aerului la British Lung Foundation. 

„Aceste persoane ar trebui să monitorizeze alertele de poluare și, dacă nivelurile încep să crească, să urmeze sfaturile de a reduce sau de a evita exercițiile fizice în aer liber, dacă medicul lor le spune acest lucru”, a adăugat Harriet Edwards. 

 

Poluarea aerului, extrem de periculoasă pentru plămâni 

 

„Poluarea este asociată cu creșteri ale numărului cazurilor de astm, bronșită cronică, boli cronice de inimă, accidente vasculare cerebrale și demență”, a declarat profesorul Ian Colbeck, expert în poluare de la Universitatea Essex. 

De asemenea, poluarea crește riscul de cancer pulmonar și poate ataca dezvoltarea plămânilor copiilor, potrivit Daily Mail. 

Exercițiile fizice pot compensa unele dintre efectele nocive ale poluării, prin reducerea inflamației pe care o provoacă și stimularea sistemului imunitar, explică specialiștii. Însă, în timpul exercițiilor fizice, rata de respirație crește, ceea ce înseamnă că aerul mai poluat intră mai adânc în plămâni, ceea ce recomandă încă o dată efectuarea lor în spații închise.

De asemenea, din cauza faptului că, în timpul antrenamentului, oamenii respiră mai mult pe gură, nu pe nas - ceea ce ajută în mod normal la filtrarea poluanților cu particule mai mari – ei inhalează mai mult aer poluat. 

Acest lucru afectează persoanele cu afecțiuni pulmonare, precum boala pulmonară obstructivă cronică, dar și pe cele cu boli cardiace. 

Măștile pentru față nu protejează prea bine, deoarece majoritatea nu captează cele mai micro-particule în suspensie. „Măștile pot îngreuna respirația, mai ales în cazul persoanelor care au o afecțiune pulmonară”, a adăugat Harriet Edwards. 

Soluția ar putea fi schimbarea traseului. Potrivit experților, studiile au arătat că nivelurile de poluare pe străzile mai liniștite pot fi cu până la 60% mai mici decât pe drumurile principale.

Ultimul update: 24 noiembrie 2019