Includerea exercițiului fizic regulat în tratamentul standard al pacienților oncologici are efecte pozitive asupra simptomatologiei, îmbunătătește condiția fizică și crește calitatea vieții. Acestea au fost concluziile mai multor studii prezentate zilele acestea în cadrul Congresului Societății Europene de Oncologie Medicală – ESMO 2018, care se desfășoară în perioada 19-23 octombrie la München.

Mai multe echipe de cercetători din Franța, Germania și Australia au dovedit clinic că pacienții cu cancer pot beneficia de efectele pozitive ale exercițiilor fizice în orice etapă a bolii neoplazice, chiar și în fazele avansate, cu condiția ca programul de exerciții să fie adaptat la nevoile și nivelul de rezistență al acestora.

 

Sportul în cancerul de sân și boala metastatică

 

Două studii prezentate în cadrul Congresului ESMO 2018 au demonstrat efectele benefice ale programelor regulate de exerciții fizice în cazul pacientelor cu cancer de sân. În primul studiu, cercetătorii francezi au arătat că un program de 60 de minute de exerciții aerobice sau de întărire a musculaturii, de două ori pe săptămână, a redus durerea și oboseala asociate tratamentului oncologic. Studiul, efectuat pe 114 paciente cu cancer de sân sau boală metastatică, a arătat și o reducere semnificativă a grăsimii corporale, în timp ce masa musculară a rămas stabilă.

Al doilea studiu a urmărit 2.525 de paciente cu cancer de sân în stadii diferite, care urmau tratamente cu chimioterapice. Studiul a arătat că pacientele care au făcut 75 de minute de exerciții fizice intense sau 150 de minute de exerciții fizice moderate pe săptămână au raportat mai puține dureri și o calitate mai bună a vieții la șase și douăsprezece luni după încheierea tratamentului comparativ cu pacientele inactive. În categoria exercițiilor fizice intense a fost inclus dansul aerobic, înnotul într-un ritm alert sau grădinăritul, în timp ce exercițiile moderate au inclus mersul în ritm alert, voleiul sau exercițiile de tip aerobic în bazin.

„Adesea, pacienții se simt obosiți și își pierd forța musculară înainte de a fi diagnosticați cu cancer. De aceea este important ca un program de exerciții fizice să fie inițiat cât mai devreme posibil. Ar trebui să vedem sportul ca pe un «tratament de urgență» în cancer, atât pentru a ameliora simptomele inițiale, cât și pentru a ajuta pacientul să contracareze efectele secundare ale tratamentului oncologic”, a declarat dr. Thierry Bouillet, autorul unuia dintre studii.

 

Exercițiile – recomandate chiar și în cancerul de plămâni

 

Majoritatea pacienților diagnosticați cu cancer pulmonar nu sunt informati asupra beneficiilor exercițiilor fizice regulate, deși acestea pot reduce senzația de oboseală asociată bolii și pot îmbunătății starea generală. Pentru prima dată, două studii prezentate în cadrul Congresului ESMO 2018 au dovedit rezultatele pozitive ale exercițiilor fizice chiar și în cazul cancerului pulmonar metastazat sau în faze avansate.

Unul din studii, realizat de un grup de cercetători din Germania, a demonstrat că pacienții cu cancer pulmonar metastazat sau în stadii avansate și-au ameliorat simptomatologia cu 10% prin practicarea exercițiilor fizice regulate concomitent cu tratamentul chimioterapic.

Mai mult de jumătate din pacienții cu cancer pulmonar în faze avansate sunt capabili și sunt dispuși să facă exerciții fizice, atâta timp cât acestea sunt adaptate nevoilor acestora. „În trecut, am presupus că doar pacienții oncologici cu o condiție fizică generală bună sunt apți pentru sport, dar studiul nostru a demonstrat că pacienții în stadii avansate ale bolii pot beneficia de pe urma exercițiilor fizice. Trebuie să devenim mai flexibili în felul în care oferim acestă posibilitate pacienților oncologici. Ei ar trebui să fie încurajați să facă sport acasă, sau în cadrul unor sesiuni organizate la spital sau într-o sală de sport”, a declarat dr. Joachim Wiskemann, Germania, autorul unuia dintre studii.

Ultimul update: 22 octombrie 2018

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.