Plecarea in masa a medicilor si asistentelor medicale in strainatate a afectat negativ sistemul de sanatate din Romania. Exodul este responsabil, in parte, pentru rata scazuta a vaccinarii in unele regiuni din tara noastra, este convins comisarul european pentru sanatate, Vytenis Andriukaitis. „Romania are multe dificultati si provocari. Putem vorbi despre situatia culturala. O parte a populatiei este diferita si are abordari diferite ale problemei. Exista si regiuni diferite. Sunt dificultati si din cauza lipsei asistentelor si a doctorilor, provocata de nivelul salariilor si a dumpingului social. Multi oameni pleaca sa munceasca in tari bogate si lasa regiunile fara sprijin. Ce puteti face in aceasta situatie? Este o situatie dificila pentru ca avem si problema lipsei vaccinurilor. […] Nu putem exclude pe pe lista motivelor ezitarea fata de vaccinare, un fenomen prezent in toata tarile din UE si chiar la nivel global”, a explicat Andriukaitis, in exclusivitate pentru Sanatatea Press Group. 

Comisarul european pentru sanatate a adaugat ca aceste probleme se pot rezolva doar in timp si numai cu ajutorul altor state membre ale UE. „Avem tari bogate, care pot recruta doctorii si asistentele dumneavoastra, iar asta inseamna ca  guvernele trebuie sa se aseze la masa discutiilor si sa vada cum pot rezolva aceste probleme. Nu putem sa lasam regiuni intregi fara resurse umane. Iar tarile care fac recrutari trebuie sa isi asume responsabilitatea”, a completat oficialul european.

 

Primul summit mondial pentru vaccinare

 

Declaratiile comisarului european pentru Sanatate au fost facute in cadrul unui interviu acordat trimisului Sanatatea Grup la Bruxelles, Ileana Toma, acolo unde are loc primul summit mondial pentru vaccinare. La discutii participa 400 de inalti oficiali europeni si internationali, reprezentanti ai Guvernelor nationale, reprezentanti ai societatii civile, oameni de stiinta si profesionisti in sanatate. Printre cei care vor lua cuvantul se numara presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker si directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

 

Vaccinarea in Romania

 

Potrivit celui mai recent Eurobarometru privind vaccinarea, publicat in aprilie anul acesta, 21% dintre romani tind sa fie in dezacord sau sunt total in dezacord cu afirmatia ”Este important ca toti oamenii sa efectueze vaccinarile uzuale”.

Romania se afla pe locul 10 in clasamentul tarilor cu cea mai mare rata de incidenta a rujeolei, potrivit datelor publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Aceasta in conditiile in care rata de imunizare cu prima doza de vaccin impotriva rujeolei a scazut de la 95% in 2010, la 90% in 2018.

De asemenea, tara noastra este pe locul al doilea in Uniunea Europeana si in privinta cazurilor confirmate de tetanos, o alta boala ce poate fi prevenita prin vaccinare – sapte cazuri in 2017, potrivit Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC).