Mai multe medicamente ar putea să dispară de pe piață dacă Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană fără un acord la data de 31 octombrie, atrag atenția experți în domeniul sănătății.

Companiile farmaceutice și-au exprimat îngrijorări cu privire la medicamente, iar unele și-au rezervat capacitatea de transport aerian de marfă în cazul în care va fi nevoie. Experții atenționază însă că impactul asupra consumabilelor medicale va fi resimțit și peste granițele Marii Britanii, scrie Reuters.

 „În ciuda pregătirii intense a industriei pentru fiecare scenariu, un Brexit fără acord riscă să perturbe furnizarea de medicamente în întreaga UE”, a declarat pentru Reuters Andy Powrie-Smith, reprezentant al Federației Europene a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice.

 

Exporturi de medicamente afectate

 

Aproximativ 45 de milioane de pachete de medicamente sunt livrate din Marea Britanie în fiecare lună, în valoare de aproape 12 miliarde de lire sterline în 2016, potrivit unui raport al parlamentului britanic. De asemenea, până atunci unele medicamente ar putea să nu primească aprobarea de reglementare necesară pentru a putea fi aduse din Marea Britanie. Cifrele arată că aproximativ un miliard de pachete cu medicamente ies anual din țară. Autoritățile de reglementare și reprezentanții industriei atrag atenția și că verificările vamale sporite în porturi și la frontiere dintre Marea Britanie și UE ar putea îngreuna aprovizionarea cu medicamente și compuși chimici necesari pentru producerea acestora.

 

Multe state din UE au deja deficiențe la medicamente

 

Aproape 6.000 dintre medicamentele puse pe piață trebuie să treacă printr-un nou proces de autorizare după Brexit. Un reprezentant al Agenției Europene a Medicamentului (EMA) a declarat că agenția nu are „o imagine completă” a situației din toate statele UE pentru medicamentele autorizate la nivel național. Olanda a anunțat în februarie că 50 de medicamente „critice” riscă să dispară în cazul unui Brexit fără acord.

Într-un raport publicat în iunie, Comisia Europeană a inclus medicamente și dispozitive medicale într-o listă de sectoare pentru care era necesară „o vigilență continuă și specială”. Multe state din UE se confruntă deja cu deficiențe la unele medicamente din cauza problemelor cu producția, autoritățile de reglementare sau distribuția.

Un sondaj efectuat în 21 de țări europene a arătat că toate au înregistrat deficiențe de medicamente anul trecut, potrivit Grupului farmaceutic al Uniunii Europene. Vaccinurile au fost printre medicamentele cel mai des menționate ca fiind în cantități reduse.

 

Ultimul update: 12 august 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.