Conferința-dezbatere “Neuropatia diabetica, o afecțiune cu (prea) multe fețe. Din inimă... până în vârful piciorului: recunoaște semnele!” a fost organizată de către Neurodiab în deschiderea celui de-al 7-lea Congres Național de Neuropatie Diabetică și Picior Diabetic și a beneficiat de participare internațională.

Experți în domeniu din SUA, Italia, Marea Britanie, Malta și România, alături de reprezentanți ai asociațiilor de pacienți și mass-media au discutat despre riscurile asociate în particular neuropatiei periferice și celei autonome și despre necesitatea îmbunătățirii prevenției sau limitării evoluției, depistării precoce și controlului acestei complicații a diabetului zaharat.

În deschiderea evenimentului, președintele Societății de Neuropatie Diabetică din România, prof. dr. Gabriela Radulian, a vorbit despre necesitatea abordării multidisciplinare în acest domeniu. „Mesajul nostru, ca întotdeauna, vizează în primul rând pacientul – persoana cu viața afectată de de neuropatia diabetică. Doar în această formulă multidisciplinară putem să realizăm o abordare cât mai precoce a neuropatiei diabetice și, în acest mod, să ne putem implica în abordarea terapeutică a neuropatiei diabetice și, bineînțeles, în îngrijirea piciorului piciorul diabetic, astfel încât să reducem riscul de amputație. Putem clădi împreună o nouă abordare în îngrijirea neuropatiei diabetice, astfel încât obiectivul cel mai important vizează creșterea calității vieții persoanei cu neuropatie diabetică și, implicit, a speranței de viață”, a explicat prof. dr. Gabriela Radulian. 

 

Progrese greoaie în neuropatia periferică

 

În cadrl conferinței, conf. dr. Ioan Andrei vereșiu a tras un semnal de alarmă legat de faptul că progresele în terapie, în neuropatia periferică, sunt destul de greoaie. ”Este o realitate, nu este un lucru peste care putem să trecem”, a adăugat el.

Conf. Dr. Vereșiu a explicat că ”tipul de studii pe care le necesită și neuropatia și ulcerațiile picioarelor trebuie să fie atât de complexe, încât lumea” este ezitantă să le demareze. O a doua problemă este că preocuparea pentru picioare a medicilor nu a fost o prioritate în România, consideră el.

Din acest motiv, detectarea timpurie a diabetului și a neuropatiei periferice este cheia reducerii numărului de amputații, după cum a explicat unul dintre speakerii veniți din străinătate, prof. dr. Cynthia Formosa, șefa Departamentului de Podiatrie de la Facultatea de Științe Medicale a Universității din Malta.

„Detectarea cât mai rapidă a neuropatiei este foarte importantă pentru a reduce dramatic amputațiile. În prezent, liniile directoare în privința instrumentelor specifice care pot fi folosite pentru a detecta neuropatia periferică nu sunt încă foarte clare. Este nevoie de mai multă cercetare pentru a identifica instrumentele specifice care să ne ajute să detectăm cât mai devreme posibil oamenii cu diabet și care dezvoltă această afecțiune, neuropatia periferică, ca să începem tratamentul cât mai repede posibil. Acest lucru este necesar pentru a evita complicațiile, în special ulcerațiile – știm că ulcerațiile neuropatice au o prevalență mare în rândul pacienților diabetici”, a explicat prof. dr. Cynthia Formosa.

 

Solicitare pentru decontarea serviciilor de decontare a diabetului

 

Neuropatia diabetică este una dintre complicațiile frecvente ale diabetului zaharat: aproximativ 50% dintre persoanele cu diabet zaharat ajung să dezvolte o formă de neuropatie. Cauza este nivelul ridicat de glucoză din sânge pe termen lung, care poate cauza leziuni ale nervilor din diverse zone ale corpului, cu impact negativ asupra multor funcții ale organismului.

Pentru evitarea afecțiunii, este nevoie de depistarea cât mai timpurie a diabetului. Iar Maria Mesaroș, președintele Federației Asociațiilor Pacienților cu Diabet Zaharat din România, și-a exprimat speranța că serviciile de prevenție atât în ceea ce privește diabetul ca atare, cât și complicațiile acestuia vor fi decontate în viitor.

”Investiția momentan este undeva la 0,33%, iar dacă vor face acest lucru va ajunge undeva la 1% din bugetul Ministerului Sănătății (…) Dacă nu facem această prevenție, așa cum ar trebui ea, costurile vor fi mult mai mari”, a atras atenția Maria Mesaroș. ” Medicul de familie este primul care vede orice pacient din țara asta. Dacă nu i se vor deconta serviciile, nu va putea să le facă”, a adăugat ea.

Ultimul update: 10 octombrie 2019