La fel ca pielea, ochii pot fi puternic afectaţi de soare. Lentilele care filtrează radiaţiile UV previn în mod eficient îmbătrânirea prematură a retinei şi alte afecţiuni cauzate de UV, cum ar fi cataracta, conjunctivita sau fotokeratita.

Dacă de la soare avem beneficii în ceea ce priveşte sintetizarea de vitamine la nivelul pielii, ochii nu au niciun beneficiu de pe urma expunerii îndelungate. La fel de dăunătoare pentru ochi sunt şi radiaţiile luminoase emise de ecranele telefoanelor, tabletelor, laptopurilor, televizoarelor. Puțină lume știe că există o porţiune de lumină, cea albastru-violet, de care trebuie să ne protejăm.  

„Când îmi întreb pacienţii cât de mult stau în faţa ecranelor, invariabil răspunsul este: <<Minimum 3-4 ore pe zi>>, în cazul adulţilor, dar chiar şi al copiilor. (…). În concluzie, trebuie, ca specialişti ai vederii sănătoase, să oferim cea mai bună protecţie în medii cu lumină albastră şi radiaţii ultraviolet”, spune dr. Roxana Cozubaș, medic specialist Oftalmologie.

Anual, 3,2 milioane de oameni din întreaga lume îşi pierd vederea, din cauza expunerii la radiaţiile UV. 25% din cazurile de cataractă pot fi cauzate de expunerea la UV, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Studii recente arată că 96% din populaţia Europei cunoaşte pericolul pe care soarele îl reprezintă pentru piele, dar numai 6% ştiu că au nevoie de protecţie UV şi pentru ochi. Consecințele sunt instalările timpurii ale unor boli care, în trecut, se observau doar la adulți, potrivit unui comunicat de presă. Vorbim aici despre cataractă, pterigion sau pingueculă. Dacă în cazul acestora există o rezolvare chirurgicală a afecţiunilor medicale descrise, sunt şi boli cum ar fi degenerescenţa maculară legată de vârstă în care pierderea vederii este permanentă şi ireversibilă.   

SănătateaTV.ro