80% dintre femeile testate anul acesta, în cadrul campaniei „Nu am făcut destul”, inițiate de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, nu au făcut niciodată un control la sâni.

Potrivit datelor prezentate astăzi, în cadrul unei conferințe organizate la Palatul Parlamentului, peste 15% dintre femeile testate prezentau anormalități la sâni și aveau nevoie de un control de specialitate, iar aproape 50% dintre acestea aveau formațiuni de natură canceroasă și au fost îndrumate către un specialist.

Potrivit președintelui FABC,  Cezar Irimia, anul acesta voluntarii au întâlnit foarte multe femei reticente, care au refuzat să vină să facă o examinare gratuită. Potrivit voluntarilor, multe dintre ele au declarat că sunt deja bătrâne, iar un control la o vârstă mai înaintată nu-și mai are rostul.

În acest context,  Cezar Irimia a afirmat că este necesară o mai bună educație sanitară.

Caravana campaniei ”Nu am făcut destul, ajunse la cea de-a IV-a ediție, a acoperit în această toamnă cinci județe din zona Moldovei și, cu totul, jumătate din județele tării. Cadrele medicale au reușit să informeze peste o mie de femei atât despre importanța autoexaminării sânilor, cât și despre cea a controalelor regulate. Pe lângă informațiile primite de la medici, pacientele au beneficiat de o examinare gratuită a sânilor, EKG, un control oftalmologic, dar și de testări ale glicemiei și tensiunii.

Mai mult decât atât, este primul an în care femeile descoperite cu noduli sau alte afecțiuni la sân au putut beneficia pe loc de o ecografie mamară, grație unei donații făcute de o companie de produse de cosmetică și înfrumusețare.   

SănătateaTV.ro