Facultatea de Medicină a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a fost recent acceptată ca membru în organizația europeană ECTS-Medicine Association (ECTS-MA), la Adunarea generală care a avut loc la Universitatea din Heraklion, Creta, se arată într-un comunicat de presă emis de unitatea de învăţământ superior.

Astfel, Facultatea de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca devine prima facultate de medicină din România membră în această rețea europeană de elită.

Apartenența la ECTS-MA reprezintă un etalon al calității învățământului oferit de o facultate de medicină, doar 20% dintre cele europene fiind invitate să adere la această organizație.

Facultatea de Medicină a UMF „Iuliu Hațieganu” este singura facultate din România propusă pentru aderare, din Europa Centrală fiind membre doar Universitatea Carol din Praga, Universitatea Zemmelweiss din Budapesta și Universitatea din Ljubliana. Demersul a fost susţinut de Universitatea de Medicină din Viena, cu care UMF „Iuliu Hațieganu” are o lungă colaborare, prin rectorul acesteia, prof. dr. J. Arguellas, președintele în funcție al ECTS-MA. Candidatura Facultății de Medicină din Cluj a fost depusă de prof. dr. Anca Buzoianu, decan al Facultăţii de Medicină, care a răspuns totodată sesiunii de întrebări a membrilor adunării generale ECTS-MA, votul ulterior fiind unanim în favoarea acceptării candidaturii, se mai arată în comunicatul de presă.

Fondată în 2004, ECTS-MA esteo rețea instituțională ai cărei membri sunt facultăţi de medicină din Uniunea Europeană, Elveția şi Norvegia, reunite cu scopul optimizării schimburilor de studenţi europeni, prin folosirea Sistemului European de Credite Transferabile (ECTS).

Asociația a fost creată iniţial printr-un proiect-pilot, ca rețea tematică reunind 30 de facultăţi de medicină membre, în prezent numărul acestora fiind de 45. Întâlnirile anuale au rolul de a clarifica problemele ivite în cadrul schimburilor de studenți și cadre didactice din domeniu, optimizându-le, facilitând schimburile de bune practici şi oportunităţile de a aplica la proiecte europene în domeniul educaţiei medicale, în vederea creşterii calităţii acestuia. 

SănătateaTV.ro