Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca este prima instituție de învățământ de acest tip din țara noastră care primește acreditare internațională pentru calitatea educației, anunță reprezentanții UMF Cluj Napoca printr-un comunicat.
Acreditarea vine ca semn de recunoaştere a valorii instituţiei de învăţământ şi oferă un atu în plus absolvenţilor. Decanul facultății a afirmat că își dorește ca absolvenții instituției să profeseze în țară.

"Calitatea studiilor în cadrul Universităţii de Medicină si Farmacie "Iuliu Haţieganu" este deja o tradiţie pe care o ducem mai departe prin efort constant investit în inovare şi reînnoire. Numărul tot mai mare de studenţi români şi străini care aleg universitatea noastră este o certificare în plus a calităţii muncii noastre. Desigur că ne dorim ca cei ce termină studiile la UMF Cluj Napoca să rămână în ţară şi să continue ceea ce au început aici, însă dacă alegerea lor va fi să meargă spre alte lumi, ne bucurăm că îi putem susţine dincolo de graniţe cu această nouă certificare", a declarat Anca Buzoianu, decanul Facultăţii de Medicină.

Rezultatul vine în urma reportului de evaluare realizat de AMSE (Asociaţia Şcolilor de Medicină Europene) şi ASIIN (Agenţia pentru Acreditarea Programelor de Studiu în Inginerie, Matematică şi Ştiinţe Naturale), ambele cu sediul în Germania. Procesul de evaluare a fost realizat după standardele WFME (World Federation of Medical Education).

 

Criterii de evaluare

 

Facultatea de Medicină din Cluj Napoca devine astfel prima facultate din acest domeniu din România care a fost evaluată după aceste standarde, pentru recunoaşterea internaţională a diplomelor fiind necesar ca, până în anul 2023, la nivel mondial toate facultăţile de medicină să fie evaluate după aceste standarde.

În procesul de evaluare s-au analizat indicatorii nivelului de calitate din procesul educaţional precum: misiunea şi rezultatele Facultăţii de Medicină, planul de învăţământ, resursele, metodele şi instrumentele educaţionale folosite, examinarea studenţilor, corpul academic, studenţii, evaluările programului de studiu, guvernanţa şi administraţia, precum şi inovaţia şi reînnoirea continuă.

 

Numărul studenților străini, în creștere


Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca este cea mai importantă din Transilvania, cotată în categoria A pe plan naţional, fiind totodată şi facultatea cu cea mai mare recunoaştere la nivel internaţional.
De asemenea, este instituţia unde se înregistrează cei mai mulţi studenţi străini din România, numărul candidaţilor aflându-se în în creştere constantă, au mai spus reprentanții UMF Cluj Napoca. Ponderea studenţilor internaţionali de la secţiile în limba engleză şi limba franceză a crescut, în ultimii 10 ani, de la 30% la 45% din totalul studenţilor facultăţii, iar numărul acestora aproape că s-a dublat, de la 944 de studenţi în 2008, la 1747 în 2019.
Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca este deja recunoscută la nivel internaţional prin deţinerea Diplomei de recunoaştere a calităţii "Label CIDMEF", un certificat de calitate şi performanţă care apreciază conformitatea procesului educaţional cu normele CIDMEF (Conferinţa Internaţională a Decanilor şi a Facultăţilor de Medicină de Expresie Franceză) sau prin aderarea la AMEE (Asociaţia pentru Educaţie Medicală în Europa) şi la AMSE (Asociaţia Şcolilor de Medicină Europene).

Ultimul update: 17 octombrie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.