Fântânile Urbane din Piața Unirii, Palatul Cotroceni și Palatul Victoria vor fi iluminate, marți seara, în portocaliu, culoarea desemnată la nivel mondial de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a marca Ziua Mondială a Siguranței Pacientului. Această zi specială va fi marcată în toată țara, prin iluminarea în aceeași culoare, a unor clădiri, monumente și instituții publice din orașele Craiova, Oradea, Cluj, Suceava, Iași, Timișoara și Slobozia, transmite Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate. 

Totodată vor avea loc întâlniri tematice pe tema siguranței pacientului în majoritatea spitalelor din țară, la care participă reprezentanți ai asociațiilor profesionale din sănătate și ai pacienților. Toți sunt încurajati să poarte un obiect vestimentar sau accesoriu portocaliu (cravată, panglică, broșă, banderolă) prin care să marcheze Ziua Mondială a Siguranței Pacientului.

 

Ce reprezintă Ziua Mondială a Sănătății Pacientului

 

Evenimentele adverse asociate asistenței medicale reprezintă o problemă de sănătate publică la nivel Mondial, avertizează OMS, care a stabilit ca, din acest an, ziua de 17 septembrie să fie declarată Ziua Mondială a Siguranței Pacientului. 

Anual, se înregistrează circa 134 milioane de prejudicii evitabile aduse pacienților în cursul asistenței medicale oferite în cadrul spitalelor și sunt afectați 4 din 10 pacienți tratați în cabinetele medicilor de familie și în ambulatorii, ceea ce provoacă circa 2,6 milioane de decese.

La nivelul Uniunii Europene, 8% până la 12% dintre erorile medicale și efectele adverse legate de îngrijirea sănătății apar în timpul spitalizării. Astfel, 23% dintre cetățenii UE susțin că au fost direct afectați de o eroare medicală, 18% au suportat o eroare medicală gravă într-un spital, iar 11% susțin ca le-a fost prescrisă medicația greșită. Și, tot în blocul comunitar, 14%dintre pacienți sunt afectați de infecțiile nosocomiale.

În România, 25% dintre pacienți au declarat ca fiind „bună” calitatea asistenței medicale, în timp ce 30% au declarat calitatea generală a asistenței medicale ca fiind „foarte rea”, conform Eurobarometrului Patient Safety and Quality of Care Report 2014. În primele 4 luni ale anului 2019, peste 1.000 de infecții nosocomiale au fost raportate de către 69 de spitale. Cele mai multe infecții raportate au fost cu Clostridium difficile, Acinetobacter, Klebsiella și Stafilococul auriu meticilinorezistent. În raportări, s-a evidentiat și o creștere cu 10 la sută a detectării prezenței altor bacterii care se dezvoltă în mediul spitalicesc, arată datele furnizate de Direcția de Sănătate Publică București. 

Printre factorii care pot influența erorile de medicație se numără lipsa pregătirii personalului medical în privința aplicării terapiilor, suprasolicitarea personalului medical, slaba comunicare între personalul medical și pacienți, lipsa protocoalelor și procedurilor standardizate și dificultăți în regăsirea rețetelor corecte în bazele de date.

 

Siguranța pacientului, o prioritate globală

 

În fiecare an, în ziua de 17 septembrie, OMS va evidenția importanța siguranței pacienților pentru a crește conștientizarea și implicarea publicului, sporirea înțelegerii globale și stimularea solidarității și acțiunii globale, precizează Autoritatea Națională de Management al Calității în Spitale într-un comunicat de presă.

Tema este „Siguranța pacientului: o prioritate globală pentru sănătate”, iar sloganul campaniei este „Vorbește deschis despre siguranța pacientului”. Campania își propune să mobilizeze pacienții, lucrătorii din domeniul sănătății, factorii de decizie, cadrele universitare, cercetătorii, asociațiile profesionale și industria de asistență medicală pentru a vorbi despre importanța siguranței pacientului.

 

 

Ultimul update: 17 septembrie 2019