Federația Sanitas a decis astăzi organizarea unei greve de avertisment în data de 7 mai, urmând ca pe 11 mai să fie declanșată greva generală în sistemul sanitar.

La finalul întâlnirii organizate astăzi de conducerea Federaţiei Sanitas, prim-vicepreședintele organizației, Iulian Pope, a afirmat că regulamentul de sporuri nu poate fi aplicat din cauza legii salarizării, chiar dacă este realizat corect.

Mai mult de atât, el a cerut ministrului Muncii să-și asume greșelile pentru legea salarizării și să le corecteze.

Tot astăzi, președintele Sanitas, Leonard Bărăscu, a anunțat organizarea unui protest de amploare al cadrelor medicale, la data de 26 aprilie, la care ar urma să participe aproximativ 10 mii de oameni.

Scăderea sporurilor acordate cadrelor medicale a dus la organizarea unor proteste spontane la mai multe instituții sanitare din București și din țară, printre care la Institutul pentru Boli Cardiovasculare „C. C. Iliescu” Bucureşti, Institutul Inimii din Cluj-Napoca, dar și Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București și Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Decizia de a radicaliza formele de protest ale SANITAS a venit ca urmare a discriminărilor generate de noul sistem de salarizare, după cum se arată într-un comunicat de presă al Federaţiei.

Potrivit documentului, datele salariale colectate până acum de la membrii de sindicat arată că există două categorii de angajați (medici și asistenți medicali) al căror salariu a crescut, în proporții diferite, însă există cel puțin șapte categorii profesionale care pierd din venitul salarial lunar sume care ajung până la 1300 lei.

Principalele revendicări ale Federației Sanitas enumerate în comunicat sunt: modificarea legii salarizării, în sensul eliminării plafonului de 30% pe ordonator principal de credite, care limitează acordarea sporurilor din noul Regulament; creșterea salariilor pentru tot personalul din sănătate și asistență socială şi negocierea și semnarea Contractelor colective de muncă la nivelul celor două sectoare de activitate.

SănătateaTV.ro