Federația Sindicală Hipocrat se arată îngrijorată față de atitudinea conducerii unităților sanitare ai căror angajați și-au arătat nemulțumirea cu privire la diminuarea veniturilor nete. Sindicaliștii consideră că nerespectarea dialogului social, lipsa personalului, a materialelor și a condițiilor necesare desfășurării activității pot declanșa amplificarea conflictelor de muncă. Situația s-a agravat în urma Ordonanței de Urgență a Guvernului 114/2018 privind salarizarea din sistemul de sănătate.

Reprezentanții federației spun că dacă veniturile medicilor și asistenților au crescut anul trecut, nu se poate spune același lucru și despre personalul auxiliar, infirmiere, îngrijitori și brancardieri. Deși se așteptau la o mărire a venitului din acest an, fie nu există nicio creștere sau aceasta este doar de câteva zeci de lei.

Sindicaliștii susțin că la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, conducerea a semnat contractul colectiv de muncă doar cu liderii de sindicat agreați, iar organizația afiliată Federației Hipocrat nu a fost primită la negocieri. Reprezentanții federației se arată totodată îngrijorați și de lipsa de reacție a Ministerului Sănătății cu privire la problemele semnalate încă din luna ianuarie.

Ultimul update: 13 februarie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.