Un studiu de amploare, efectuat pe aproximativ 79 de mii de femei, arată că o greutate sub limita normală crește riscul declanșării menopauzei timpurii. 

În realizarea studiului, specialiștii au pornit de la cercetări anterioare care legau nivelul de grăsime din organism de funcționarea sistemului reproductiv. Ei au analizat datele a aproximativ 78.759 de mii de femei, pe care le-au monitorizat în perioada 1989-2011. Femeile aveau vârste cuprinse între 25 și 42 de ani, iar informațiile despre acestea au fost adunate prin completarea unor chestionare privind înălțimea, greutatea, statusul menopauzei și efectuarea unor terapii cu hormoni. Datele au fost actualizate la fiecare doi ani, iar acestora li s-au adăugat informații din adolescența subiecților.

În urma cercetării, specialiștii au ajuns la concluzia că persoanele cu indicele de masă corporală sub 18.5 au prezentat șanse mai mari cu 30% de a dezvolta menopauza timpurie.

Potrivit cercetărilor, cea mai mare probabilitate a prezenței menopauzei timpurii a fost observată la femeile care în perioada adolescenței au avut o greutate sub limita normală. De asemenea, în rândul celor care în adolescență au avut indicele de masă corporală sub 17.5, șansele apariției menopauzei timpurii au fost cu 50% mai mari.

Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători americani și a fost publicat în revista Human Reproduction. 

SănătateaTV.ro