Bucureştenii care vor să se înscrie în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice (RNDVCSH) pot face acest lucru în Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR – zona „La Platani”), în cadrul Campaniei „Donează o şansă la viaţă” – „Fii eroul din umbră!”. Aici îi aşteaptă, până pe data de 17 septembrie, în intervalul orar 16.00-22.00, Caravana „Donează o şansă la viaţă” unde reprezentanţi ai RNDVCSH, dar şi medici voluntari, le vor oferi toate informaţiile legate de înscrierea în Registru, de celulele stem hemtopoietice şi procedura de donarea, dar şi informaţii legate de importanţa donării.

 

Persoanele care doresc să se înscrie în Registru şi care doresc să ajute la salvarea vieţilor unor pacienţi cu leucemie sau alte afecţiuni grave ale sângelui trebuie să aibă între 18 şi 45 de ani şi o stare de sănătate generală bună. La Caravana din Parcul IOR, după informarea prealabilă, vor fi testaţi gratuit înainte de înscrierea în Registru, tocmai pentru a exclude o posibilă boală infecţioasă care se transmite prin sânge, cum ar fi: hepatita B, hepatita C, sifilis, HIV/SIDA, infecţia cu citomegalovirus. De asemenea, li se vor identifica grupa sanguină şi Rh-ul.

 

În acelaşi timp, persoanele care trec pe la Caravana „Donează o şansă la viaţă” pot primi servicii medicale gratuite de măsurare a tensiunii arteriale, a pulsului şi a glicemiei.

 

Echipele medicale prezente la Caravana din Parcul IOR sunt asigurate de Centrul de Transfuzie Sanguină București, Spitalul Universitar de Urgență București, Spitalul Clinic  de Urgență București și Institutul Clinic Fundeni, unităţi sanitare care au centre pentru donatorea de celule stem hematopoietice.

 

Pe tot parcursul Campaniei vor avea loc şi o serie de spectacole ale trupei de actori a Teatrului Masca și o demonstrație de Krav Maga.  Astfel, pe 15 şi 16 septembrie, începând cu ora 19.00, actorii Teatrului Masca vor oferi spectacolele „Stil Urban” şi „Arca lui Lenin”, iar pe 17 septembrie, ora 18.00, vor avea loc demonstraţii privind tehnicile de autoapărare Krav Maga.

 

Campania „Donează o şansă la viaţă” se desfăşoară la nivel naţional în perioada 9-17 septembrie, în contextul Zilei Mondiale a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, marcate în 16 septembrie, şi are ca scop informarea populaţiei cu privire la donarea de celule stem hematopoietice, precum şi conştientizarea importanţei înscrierii în Registru astfel încât numărul posibililor donatori să crească. În acest fel vor creşte şi şansele la viaţă ale pacienţilor cu leucemie sau alte afecţiuni severe ale sângelui, care au nevoie de transplant cu celule stem hematopoietice.  

SănătateaTV.ro