Scăderea bruscă și neașteptată a veniturilor la vârste tinere se asociază cu un risc crescut de a dezvolta boli cardiace și de moarte prin orice cauză. Aceasta este concluzia unui studiu american apărut astăzi în revista Circulation, publicată de American Heart Association.

Cercetătorii americani au observat că fluctuațiile cele mai mari ale veniturilor s-au asociat în mod semnificativ cu o aproape dublare a riscului de moarte, în vreme ce riscul de boli cardiovasculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă) a fost de peste două ori mai mare, comparativ cu adulți tineri la care veniturile nu au fluctuat semnificativ. Femeile (indiferent de rasă) și persoanele de culoare au fost cele mai expuse la fluctuații ale veniturilor.

Concluziile atrag atenția clinicienilor asupra faptului că persoanele care suferă fluctuații ale veniturilor ar putea să aibă risc crescut de boli cardiovasculare, ceea ce le-ar putea da indicație de screening al acestor tip de afecțiuni.

Este foarte probabil că în apariția acestui risc sunt implicate mai multe mecanisme biologice și psihosociale, care să rezulte în mortalitate prematură. Este nevoie însă de studii suplimentare pentru a preciza care sunt aceste mecanisme, permițând astfel intervenții preventive la persoanele la risc.

Ultimul update: 7 ianuarie 2019

SănătateaTV.ro