Ministerul Sanatatii va primi, in urmatorii trei ani, de la Uniunea Europeana, aproximativ 22 milioane de lei de pentru implementarea mai multor masuri care vizeaza cresterea gradului de vaccinare in Romania.

“Am depus in cadrul Programului Operational Capacitate Administrativa (POCA), 7 proiecte de interes major pentru sistemul sanitar in acord cu Strategia Nationala de Sanatate 2014-2020. Am primit aprobare pentru primul proiect prin care urmarim sa crestem gradul de acoperire vaccinala in tara”, a scris Sorina Pintea pe Facebook.

Potrivit Ministerului Sanataţii, cu banii primiţi de la Uniunea Europeana pentru implementarea primului proiect finanţat va fi elaborata Strategia Naţionala de Vaccinare, inclusiv Planul de acţiuni aferent acesteia şi va fi consolidat un sistem de monitorizare a acestora.

De asemenea, va fi imbunataţita capacitatea instituţiilor din sistemul de sanatate pentru completarea şi accesul in timp real la informaţii privind stadiul vaccinarii pentru populaţie şi stocurile disponibile. 20 de judeţe identificate ca fiind prioritare vor fi dotate cu camere frigorifice pentru pastrarea stocurilor de vaccin, cu maşini şi servicii de curierat pentru transport vaccin.

Mai mult, va fi dezvoltat şi Registrul Electronic Naţional de Vaccinari, prin crearea, in secţiunile de management al stocurilor de vaccin existente la direcţiile de sanatate publica, a unui modul de calcul valoric al acestor stocuri.

in cadrul proiectului, personalul din Ministerul Sanataţii şi din structurile cu responsabilitaţi in dezvoltarea şi punerea in aplicare a politicilor şi programelor de vaccinare şi imunizare va fi instruit şi va fi derulata o campanie de informare şi conştientizare a importanţei vaccinarii.