Fumatul poate avea efect negativ asupra sănătății mintale, iar dovezile pe care le au cercetătorii britanici de la Universiatea din Bristol susțin acest lucru. Cercetătorii au folosit date genetice pentru a examina relațiile cauză-efect cu fumatul.

„Persoanele cu boli mintale sunt adesea trecute cu vederea în eforturile noastre de a reduce prevalența fumatului, ceea ce duce la inegalități de sănătate”, a declarat autorul principal al studiului, Robyn Wootton, citat de CNN. „Munca noastră arată că ar trebui să facem toate eforturile pentru a preveni începerea fumatului și a încuraja renunțarea la fumat din cauza consecințelor asupra sănătății mintale, precum și asupra sănătății fizice”, a afirmat cercetătorul.

 

Fumatul crește riscul de depresie, iar persoanele cu boli mintale sunt predispuse la fumat

 

Oamenii de știință au analizat datele a 462.690 de indivizi cu origini europene folosind metoda de randomizare mendeliană. Aceasta implică identificarea variațiilor genetice asociate cu o trăsătură, cum ar fi depresia sau schizofrenia, și apoi testarea pentru acele variații împotriva unei expuneri, cum ar fi fumatul, într-un grup de subiecți. 

În urma experimentelor, oamenii de știință au concluzionat că, în timp ce fumatul a crescut riscul de depresie și schizofrenie, persoanele cu depresie și schizofrenie sunt, de asemenea, mai predispuse la fumat. Cu toate acestea, autorii au remarcat că relația era mai redusă în cazul persoanelor cu schizofrenie. Aceeași echipă a descoperit că fumatul crește, de asemenea, riscul de tulburare bipolară, într-un alt studiu aleatoriu mendelian publicat în septembrie.

Cercetătorii au recomandat ca spitalele de psihiatrie să nu fie expuse la fumul de țigară pentru a evita efectele dăunătoare asupra sănătății mintale.

 

Un alt punct de vedere: afectați de fumat încă din uter

 

David Curtis, psihiatru și profesor onorific la University College London și Queen Mary University din Londra, care nu a fost implicat în studiu, interpretează rezultatele în mod diferit față de autori.

Curtis a spus că nu crede că este plauzibil ca fumatul să acționeze direct asupra creierului pentru a crește riscul de schizofrenie, iar rezultatele arată mai degrabă efectul fumatului femeilor când sunt însărcinate – un factor de risc pentru schizofrenie.

În întreaga lume, persoanele cu boli mintale mor cu până la 20 de ani mai devreme decât populația generală, potrivit unui raport publicat în luna iulie de Comisia de psihiatrie Lancet.

În ianuarie 2018, un alt studiu a concluzionat că utilizarea de marijuana sau țigări este asociată cu un risc mai mare de experiențe psihotice la adolescenți. 

Ultimul update: 9 noiembrie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.