Gamopatia monoclonală reprezintă un termen care încearcă să definească o patologie a plasmocitului, care secretă o imunoglobulină patologică. Monoclonalitatea plasmocitară se referă la apariţia, din anumite motive nu foarte bine precizate, a unei familii de plasmocite anormale. În mod normal, în corp avem mai multe familii de plasmocite care secretă imunoglobulina (anticorpii care ne protejează împotriva bacteriilor sau infecţiilor virale).  

În situaţia bolilor monoclonale apare o populaţie monoclonală care secretă un singur tip. Această populaţie monoclonală prezintă avantajul de creştere şi proliferare faţă de restul populaţiilor normale şi produsul de secreţie se va numi component monoclonal. Identificarea anticorpilor se face prin electroforeza de proteine. Gamopatiile monoclonale reprezintă un grup de boli care pleacă de la o boală benignă.

Gamopatia monoclonală poate apărea la pacienţii normali. Pacienţii care au peste 50 de ani au acest component monoclonal prezent. Nu se ştie ce anume determină evoluţia gamopatiei monoclonale. Este nevoie de un control periodic care trebuie făcut tot restul vieţii şi care constă în recoltare din sângele periferic. În cazul în care se prezintă o modificare a raportului va trebui verificat dacă există boală osoasă (leziuni de liză), creşterea a anemiei, lipsa calciului în sânge, sau creşterea creatininei. De asemenea se va efectua şi un control de măduvă (medulogramă).  

Dacă procentul plasmocitelor a crescut atunci avem de-a face cu mielom multiplu.Tratamentul gamopatiei monoclonale benigne non-evolutive constă, pe lângă chimioterapia convenţională şi autotransplantul. Există pacienţi care nu fac faţă tratamentului. Nu există o vindecare completă, dar se poate trăi sub control ducând o viaţă normală. Diagnosticul este foarte greu de pus. Există 9 cazuri noi la un milion de locuitori pe an. Controlul anual este foarte important pentru menţinerea controlului. Este necesar un set de analize ce este compus din electroforeză şi imunofixare.   

SănătateaTV.ro