„Gestionarea vitezei” (Managing speed), un nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), sugerează că viteza excesivă sau inadecvată contribuie la unul din fiecare trei decese produse în trafic, la nivel mondial. Măsurile de combatere a vitezei previn decesele și leziunile din traficul rutier, fac populațiile să fie mai sănătoase, iar orașele, mai durabile.

Aproximativ 1.25 de milioane de persoane mor în fiecare an pe șoselele din întreaga lume. Studiile indică faptul că de obicei, 40-50% dintre șoferi depășesc limitele de viteză. Șoferii care sunt bărbați, tineri și se află sub influența alcoolului sunt mai predispuși să fie implicați în accidente rutiere asociate vitezei. Accidentele de circulație rămân principala cauză de deces în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 și 29 ani. Se estimează că acestea generează costuri care variază între 3 și 5% din PIB-ul țărilor respective și că împing multe familii înspre sărăcie.

Cu toate acestea, doar 47 de țări din lume respectă bunele practici privind una dintre principalele măsuri de gestionare a vitezei, și anume impunerea unei limite de viteză de 50 km/h sau mai puțin în zonele urbane și permiterea autorităților locale să reducă aceste limite chiar mai mult pe drumurile din jurul școlilor, zonelor de locuit și al întreprinderilor.

„Viteza se află în centrul problemei globale a accidentelor din trafic”, precizează Directorul General al OMS, Dr. Margaret Chan. „Dacă țările ar aborda doar acest risc major, vor obține în curând rezultate pozitive, prin drumuri mai sigure, atât în ceea ce privește viețile salvate, cât și prin creșterea mersului pe jos și cu bicicleta, cu efecte profunde și durabile asupra sănătății".

Măsurile de gestionare a vitezei includ:

· construirea sau modificarea șoselelor, astfel încât să includă dispozitive care să încetinească traficul, precum sensuri giratorii și limitatoare de viteză;

· stabilirea unor limite de viteză corespunzătoare caractersticii fiecărui drum;

· impunerea unor limite de viteză prin utilizarea de măsuri de control manuale și automate;

· instalarea de tehnologii incorporate în mașinile noi, precum „intelligent speed assistance”, pentru optimizarea vitezei și sisteme autonome de frânare de urgență;

· creșterea gradului de conștientizare cu privire la pericolul vitezei;

Rata mortalității în traficul rutier este de aproape trei ori mai scăzută în Europa, comparativ cu Africa. Țările care au înregistrat cele mai mari succese în reducerea drastică a ratelor de deces și de leziuni în trafic, în ultimele decenii – printre care Olanda, Suedia și Marea Britanie – sunt cele care au adoptat o abordare holistică a acestei probleme. Respectivele țări au stabilit ca fiind prioritară viteza de siguranță, ca una dintre cele patru componente ale sistemului de siguranță, alături de drumuri și margini ale carosabilului sigure, vehicule sigure și utilizatori ai rețelelor de drumuri în siguranță.

La nivelul statelor, liderii municipali au avut o contribuție semnificativă la dezvoltarea circulației – adesea impulsionată la nivel local – ca să transforme orașele în locuri mai atrăgătoare pentru locuit,

pentru toată lumea. Prin reducerea vitezei și îmbunătățirea nivelului siguranței, populațiile acestor orașe beneficiază de avantajele suplimentare generate de creșterea mersului pe jos și a mersului pe bicicletă și de reducerea poluării atmosferice și fonice.

Astfel de acțiuni au, la rândul lor, beneficii pozitive pentru sănătate și din punctul de vedere al ratelor bolilor cardiovasculare, ale cancerului, diabetului și ale altor boli netransmisibile.

Raportul „Gestionarea vitezei” a fost lansat pentru a prefața cea de-a patra ediție a Săptămânii Mondiale a Siguranței Rutiere, a ONU, care are loc între 8 și 14 mai 2017.

Săptămâna aceasta și campania aferentă, „Salvează Vieți: #ReduViteza”, atrag atenția asupra pericolelor vitezei și a măsurilor care ar trebui implementate pentru a gestiona acest risc major pentru decesele rutiere și leziunile survenite în trafic.

Printre sutele de evenimente organizate cu acest prilej se numără:

· „Slow Down Days” în Belarus, Belgia, Benin, Botswana, Columbia, India, Malaezia, Nepal, Qatar, Spania, Trinidad și Tobago, Tunisia și Vietnam;

· campanii în jurul școlilor în Brazilia, Camerun, China, Republica Insulelor Fiji, Gambia, Iordan, Maroc, România, Africa de Sud și Uganda;

· activități care angrenează parlamentari în Armenia, Australia, Republica Uniunea Myanmar, Republica Moldova, Thailanda, Ucraina și Marea Britanie;

· simpozioane în Muntenegru, Nigeria, Filipine, Polonia și Sierra Leone;

· rugăciuni pentru victimele traficului rutier în Irlanda și Republica Mauritius;

Săptămâna ONU este o oportunitate unică de „advocacy”, care contribuie la atingerea țintelor Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă 3.6 și 11.2 privind siguranța rutieră. Cu ocazia Săptămânii, și OMS va lansa programul Salvează Vieți: un pachet tehnic privind siguranța rutieră, care detaliază 22 de măsuri esențiale, bazate pe dovezi. Acestea sunt considerate ca fiind cu cel mai mare potențial să influențeze în mod pozitiv rata deceselor și a vătămărilor produse în traficul rutier, inclusiv un număr de măsuri ce vizează gestionarea vitezei.

Informații suplimentare:

http://www.who.int/roadsafety/week/2017/en/

https://www.unroadsafetyweek.org/en/home 

http://www.who.int/roadsafety/projects/manuals/speed_manual/en/ 

Pentru mai multe detalii:

Laura Sminkey

WHO Department for Management of Noncommunicable Diseases, 

Disability, Violence and Injury Prevention 

Telefon: +41 22 791 4547

Mobil: +41 79 249 3520

E-mail: sminkeyl@who.int 

Paul Garwood 

WHO Department of Communications 

Telefon: +41 22 791 1578 

Mobil: +41 79 603 72 94 

SănătateaTV.ro