Conf. Dr. Radu Rădulescu- Şef Secţie Ortopedie Traumatologie “Spitalul Universitar Bucureşti”

După intervenţia chirurgicală de corectare a gonartrozei, pacientul va sta 7 zile in spital, timp în care va începe perioada de recuperare cu ajutorul cadrului metalic. La 14 zile va începe tratamentul ambulator şi se va întoarce pentru scoaterea firelor, la 6 săptămâni va face primul control radiologic, apoi se va întorce la control la 3 luni, 6 luni, 1 an şi anual, dacă nu există alte complicaţii.

 

Principalele complicaţii ale operației de corectare a gonatrozei pot fi: tromboembolia, care este prevenită de tratamentul anticoagulant administrat timp de 45 de zile de la operaţie; infecţia, care afectează sub 1% din cazuri datorită administrării de antibiotice; cimentarea protezei, cauza fiind obezitatea sau traumatismele.

 

Pot să apară şi reacţii de respingere a materialului din care este confecţionată proteza, aceste cazuri fiind foarte rare; soluţia rezidă în materialele speciale hipoalergenice.

 

Conf. Dr. Radu Rădulescu ne dezvăluie metode de prevenţie în cazul gonartrozei infantile, acestea fiind: diagnosticarea şi tratarea deviaţiilor de ax, a rahitismului, a unor boli neurologice care duc la imbalanţe musculare, platfusului la copiii de peste 3 ani, supragreutate şi orice alta boală care în copilărie duce la deformarea genunchilor.

SănătateaTV.ro