Conf. dr. Radu Rădulescu - Şef Sectie Ortopedie Traumatologie - Spitalul Universitar Bucureşti

Diagnosticul gonartrozei se realizează cu ajutorul examenului radiologic de genunchi. La examen vor apărea modificări majore de structură, proeminenţe osoase suplimentare, îngustarea spaţiului articular, până la dispariţia acestuia şi modificarea de ax a membrului inferior.

 

În funcţie de acest examen se va stabili dacă gonartroza depistată este într-o fază prechirurgicală sau dacă este necesară intervenţia chirurgicală.

 

În faza prechirurgicală se instituie un tratament medicamentos şi gimnastică de recuperare, când aceste metode nu dau rezultate, se injectează în articulaţie o substantă vâsco-elastică cu textura uleioasă a cărui principal scop este să îmbrace cartilagiul, făcând să scadă coeficientul de frecare, reducând uzura mecanismului articular.

 

Atunci când este necesară o intervenţie chirurgicală, pot exista două variante ale intervenţiei. În artrozele incipiente se foloseşte artroscopia sau o incizie prin care se face o abraziune şi o spalarea a articulaţiei. Acesta operaţie are o perioadă foarte scurtă de recuperare şi un efect benefic asupra simptomatologiei pacientului.

 

O altă intervenţie adresată genunchiului este corectarea axului, pacienţilor cu o artroza constituită prin implantarea protezei totală de articulaţie. Operaţia necesită un grad mai mare de recuperare, însă nu este nevoie imobilizarea pacientului; în 48 de ore acesta se poate sprijini pe picioare şi poate face primii paşi. Postoperator se recomandă sesiuni de kinetoterapie, de recuperare, pentru redobândirea mobilităţii totale. Durata unei proteze este de 15-20 de ani, perioada de folosinţă este scurtată în special de obezitate.

SănătateaTV.ro