Ouăle din ferma de găini din judeţul Maramureş, unde a fost identificat virusul gripei aviare, au fost sechestrate încă din faza de suspiciune, în vederea incinerării, au anunțat reprezentanţii Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR). Aceştia confirmă că ouăle din ferma din Maramureş nu au ajuns pe piaţa locală la comercializare.

"Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor ne-a informat că, încă din faza de suspiciune, au fost luate măsurile legale, inclusiv cele comerciale, ouăle aflate în stoc fiind sechestrate în vederea incinerării. Din punct de vedere al pieţei ouălor de consum, aceasta nu poate fi afectată întrucât numărul păsărilor aflate în focare şi în zonele de protecţie şi supraveghere este foarte mic. În prezent, autorităţile statului sunt mobilizate pentru izolarea focarului şi aplicarea măsurilor specifice pentru a opri extinderea bolii şi la alte ferme. Dacă lucrurile decurg normal în circa 21-30 de zile focarul de gripă aviară se va stinge şi lucrurile vor reveni la normal", menţionează preşedintele UCPR, Ilie Van, într-un comunicat transmis miercuri la solicitarea Agerpres.
Potrivit sursei citate, izolarea acestui focar de gripă aviară de restul ţării se poate face mult mai uşor deoarece focarul este într-un judeţ de graniţă.

Declarația vine după ce ANSVSA a anunțat că virusul gripei aviare a fost identificat la o fermă de tip comercial din județul Maramureș.

” În baza Legii nr. 1/2008, a HG nr.1189/2009 și conform solicitării ANSVSA, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a fost convocată ședința Centrului Național de Combatere a Bolilor, în videoconferință cu Prefecții din Maramureș și județele limitrofe. S-a avut în vedere gestionarea situației provocate de diagnosticarea, într-o exploatație comercială de găini ouătoare din judetul Maramureș, a gripei aviare, boală care evoluează la această dată în mai multe țări europene”, se arată într-un comunicat al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Potrivit Autorității, au fost luate toate măsurile de combatere în focar și nu există posibilitatea afectării sănătății populației.

În tot judeţul Maramureş există un număr de 12 ferme comerciale de găini ouătoare, dintre care patru sunt membre UCPR.

În România există un număr de 246 ferme comerciale de găini care produc ouă pentru consum, cu circa 9 milioane de capete.

În prezent, gripa aviară evoluează în Polonia, Slovacia, Ungaria şi Irlanda de Nord.

Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia mondială pentru sănătate animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.

Săptămâna trecută, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus aplicarea, la nivel naţional, a unor măsuri cu scopul de a preveni introducerea virusului gripei aviare în România, după ce Comisia Europeană a informat despre evoluţia unui număr de 9 focare de gripă aviară, cu subtipul H5N8, înalt patogenă, care evolua în Polonia.

Ultimul update: 15 ianuarie 2020

SănătateaTV.ro