Guvernul României a adoptat în data de 31 martie 2011 Hotărârea de Guvern pentru aprobarea raportului analizei unităţilor sanitare cu paturi care nu pot încheia contracte cu casele de asigurări de sănătate, precum şi a listei acestor unităţi sanitare, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

O Comisie a Ministerului Sănătăţii a analizat situaţia sistemului românesc de asistenţă spitalicească şi măsurile întreprinse până în prezent, dar  şi cele planificate a se implementa în cadrul procesului de reformă spitalicească. Conform analizei, din cele 67 de unităţi sanitare, un număr de 41 au o singură linie de gardă, 15 unităţi nu au linie de gardă şi doar o singură unitate are 2 linii de gardă (Comăneşti), nerespectându-se astfel criteriul de asigurare a continuităţii asistenţei medicale permanente pentru bolnavi şi cel de clasificare a spitalelor. Alte 10 spitale asigură asistenţă medicală pentru bolnavii cronici, acestea nu necesită linie de gardă.

 

Exista  unităţi care funcţionează cu personal medical insuficient. Spre exemplu există spitale cu un singur medic angajat (Spitalul de Boli Cronice de la Mozăceni, Preventoriul TBC Gorneşti,  Preventoriul TBC de la Poiana Ţapului), sau cu doi medici angajaţi (Spitalul de Boli Cronice de la Rucăr).

 

Toate unităţile sanitare au locaţia la mai puţin de 45-50 km de unităţi sanitare clinice din reşedinţe de judeţ, ca urmare nici criteriul de distanţă nu este respectat.

 

Personalul sanitar din cele 67 unităţi sanitare, respectiv 670 de medici şi 2.043 de asistenţi medicali va fi preluat în cadrul căminelor pentru vârstnici sau pe posturile vacante din sistemul sanitar, pe aceeaşi specialitate.

 

În localităţile Ocna Mureş (Alba), Sântana (Arad), Mozăceni (Argeş), Truşeşti (Bistiţa Năsăud), Mociu (Cluj) şi Solca (Suceava), vor fi redistribuite, pentru cel puţin trei luni de zile, 24 de ore din 24, şase echipaje de urgenţă, pentru a asigura intervenţiile. În aceste zone nu există staţii de de ambulanţă sau staţii SMURD pentru a asigura asistenţa medicală de urgenţă, mai spun reprezentanţii Ministerului Sănătăţii. De asemenea, sunt şase centre de primiri urgenţe în spitalele din localităţile Târgu Frumos (judeţul Iaşi), Sântana (Arad), Titu (Dâmboviţa), Sărmaşu (Mureş), Bicaz (Nemaţ) şi Buziaş (Timiş), unde Ministerul Sănătăţii analizează posibilitatea preluării finanţării, astfel încât să fie continuată activitatea medicală în aceste centre. Guvernul a aprobat, tot joi, hotărârea de desfiinţare a unităţilor sanitare pentru care autorităţile locale au optat pentru accesarea programului Dezvoltarea reţelei de cămine pentru persoane vârstnice. Este vorba despre Spitalul Comunal Vintilă Vodă (judeţul Buzău), Spitalul de Boli Cronice Bocşa (Caraş Severin), Spitalul Orăşenesc Roznov( Neamţ), Spitalul de Boli Cronice Cehu Silvaniei ( Sălaj), Centrul de Sănătate Cervenia ( Teleorman), Centrul de Sănătate Furculeşti (Teleorman) şi Spitalul de Cronici Dr. I.T. Nicolescu Tutova ( Vaslui). Începand din 1 aprilie, aceste unităţi vor fi finanţate de Ministerul Muncii, în cadrul noului program.

SănătateaTV.ro