Guvernul a anuntat externalizarea serviciilor de ingrijire a persoanelor cu dizabilitaţi şi implementarea unui program de monitorizare a centrelor de ingrijire de catre experţi independenţi din organizaţii neguvernamentale. Anuntul a fost facut de ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, şi de preşedintele Autoritaţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitaţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA), Madalina Turza.

“Instituţiile publice care sunt chemate astazi sa gestioneze problematica şi serviciile persoanelor cu dizabilitaţi se concentreaza cu precadere pe aspectele formale şi pe proceduri şi mai puţin pe calitatea vieţii beneficiarilor şi dorinţa pe care o avem este ca in acest mandat sa schimbam radical paradigma. (…) Acum este momentul sa generam toate aceste schimbari şi sa centram toate acţiunile instituţiilor publice pe un pachet de servicii, pe un mod de lucru care sa aşeze in centrul masurilor persoana cu dizabilitaţi, sa ii ofere acesteia posibilitatea de a-şi dezvolta aptitudini, de a capata incredere ca poate avea o viaţa independenta, poate avea o viaţa aproape de ceea ce noi traim in viaţa de zi cu zi (…)”, a declarat Violeta Alexandru.

Ea a avertizat, insa, ca masurile radicale pe care le pregateşte in sistem vor culmina cu inchiderea unora dintre centrele de ingrijire a persoanelor cu handicap. Din punctul sau de vedere, soluţia pentru persoanele cu dizabilitaţi este sa traiasca in comunitate şi nu inchise in centre.
in ceea ce priveste externalizarea, ministrul Muncii consider ca aceasta este necesara pentru ca ”statul nu se pricepe sa livreze anumite servicii la cea mai buna calitate”, insa acestea pot fi oferite prin contractarea celor din mediul privat.

“(Statul n.r.) nu reuşeşte sa atraga specialişti, şi ai nevoie de specializari ca sa ajuţi o persoana sa dobandeasca abilitaţile pe baza carora sa prinda curaj, sa simta ca poate şi sa ceara sau sa fie de acord sa ramana intr-un apartament, de exemplu, in comunitate şi sa inceapa sa-şi gospodareasca treburile zilnice. Pentru asta insa ai nevoie de specialişti dedicaţi, pe care instituţiile publice in cea mai mare parte a ţarii nu-i au, din diverse motive n-au reuşit sa-i atraga. Prin urmare, fara prejudecaţi şi fara sa va pot pune o diagnoza care sa va arate ca trebuie luate in toate judeţele aceleaşi masuri, va spun ca ne preocupa sa gasim acele mecanisme, ca sunt acele resurse in spaţiul public, ca ele sunt in sfera privata (…) trebuie sa gasim mecanismul de a ajunge la aceştia, şi acela se numeşte contractare. Vom decide de aşa maniera incat sa nu mai stam pe loc. (…) De la caz la caz, funcţie de unde constatam ca exista expertiza in alta parte decat in sistemul public, vom incuraja folosirea acesteia, in baza bineinţeles a unei evaluari corespunzatoare”, a precizat Violeta Alexandru.

in cee ace priveste mecanismul de monitorizare a centrelor de ingrijire a persoanelor cu handicap, acesta va include experţi independenţi din cadrul organizaţiilor neguvernamentale.

La randul sau, preşedintele ANDPDCA, Madalina Turza, a explicat ca mecanismul de monitorizare va avea trei paliere, ultimul implicandu-i pe experţii independenţi din ONG-uri.
“Pentru a ne asigura ca ajungem la momentul dezinstituţionalizarii, adica vom reuşi sa scoatem aceşti oameni din centre, avem nevoie de un sistem de monitorizare real, eficient şi obiectiv, care sa impiedice apariţia şi perpetuarea abuzurilor şi a situaţiilor deosebit de grave. Acest sistem este organizat pe trei nivele: in primul rand, la nivelul Autoritaţii, organizam un compartiment de monitori, de oameni din Autoritate, care vor merge in vizite inopinate la toate centrele din ţara şi vor verifica ce se intampla acolo. De asemenea, cu ajutorul DGASPC-urilor din ţara vom face monitorizari lunare a centrelor pe baza unui set de indicatori stabilit de noi. La randul nostru, noi, de la Autoritate, vom face o dublare a acestor verificari facute de DGASPC-uri, pentru a vedea daca aceste evaluari corespund realitaţii. Dincolo de implicarea noastra la nivel sistemic, am creat acest braţ de monitorizare independenta, programul de monitorizare “Recurs la demnitate”, care este acum in curs de operaţionalizare, prin intermediul carora societatea civila şi o serie de voluntari, experţi independenţi, vor merge in diferite centre din ţara unde avem semnale ca se intampla lucruri grave acolo”, a explicat preşedintele ANDPDCA. 

Conducerile Ministerului Muncii şi a ANDPDCA au luat aceste masuri in urma rezultatelor controalelor realizate la Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrica pentru Adulţi cu Handicap (CRRNPAH) Urlaţi, dupa ce in acest centru au avut loc patru decese anul trecut, dar şi la alte instituţii de ingrijire a persoanelor cu handicap şi de protecţie a copiilor instituţionalizaţi.