În plin sezon estival, pe litoral funcţionează puncte de prim ajutor doar la Constanţa, Năvodari şi în zona Saturn, a declarat directorul Autorităţii Judeţene de Sănătate Publică (AJSP) Constanţa, dr. Marius Enescu.

"Este aceeaşi problemă ca şi în anii trecuţi, primăriile neasumându-şi şi neîndeplinind obligaţiile care le revin prin OG 19/2006, potrivit căreia au obligaţia să înfiinţeze şi să facă să funcţioneze aceste puncte de prim ajutor. Primăriile ar fi trebuit să aibă fondurile necesare alocate sau să aibă filă de buget prevăzută pentru asta, urmând apoi să-şi recupereze banii de la Guvern", a afirmat reprezentantul AJSP. Potrivit acestuia, "problema care se pune este de o manieră tipic românească, de a se pune căruţa înaintea boilor". Referitor la aplicarea de măsuri coercitive administraţiilor locale care nu respectă legea în acest sens, dr. Marius Enescu, a declarat, pentru AGERPRES, că "aceste măsuri trebuie clarificate".

"Noi am ajuns la un diferend cu Ministerul Turismului din punctul ăsta de vedere. Dânşii spun că ei trebuie să amendeze doar dacă punctele de prim ajutor nu funcţionează bine, conform prevederilor legale. Dar eu am întrebat că dacă ele nu există, se poate trage concluzia că ele funcţionează în vreun fel? Mi s-a răspuns că noi îi amendăm doar dacă nu funcţionează bine. Am cedat nervos şi am spus că o să-i amendăm noi şi gata!", a afirmat directorul AJSP.

"Dar şi noi putem mai puţin să-i amendăm pe dânşii şi mai mult pe operatorii de plajă, pentru că şi aceştia au obligaţia prin lege să asigure condiţiile de amplasare a punctelor de prim-ajutor. Dacă operatorii de plaje nu respectă această prevedere, eu am dat indicaţii celor de la supraveghere să nu le dea avizul sanitar de funcţionare", a spus dr. Marius Enescu. Întrebat dacă nu i se pare că "există o învârtire zadarnică în jurul rezolvării problemei", reprezentantul AJSP a afirmat că "tocmai asta este, legea nu specifică nişte atribuţii clare şi, ca de obicei, când există o multitudine de instituţii care poartă un cuantum din răspundere, dacă nu se precizează exact cine, ce anume şi de unde până unde răspunde, atunci există posibilitatea nefericită ca răspunderea să fie pasată dintr-o parte în alta".

Directorul AJSP Constanţa şi-a exprimat opinia că punctele de prim ajutor de pe plaje, care ţin strict de activitatea turistică, ar trebui să fie direct în răspunderea Ministerului Turismului, iar celelalte instituţii să ofere asistenţă de profil metodologic în problema respectivă. "Sigur, sunt nişte chestiuni perfectibile. Cred că experienţele din trecut şi practica ne vor învăţa să perfecţionăm chiar şi textele de lege care stipulează aceste obligaţii şi să le direcţionăm foarte corect şi foarte coerent către fiecare instituţie. Fiecare trebuie să ştie ce are de făcut şi ce are de plătit pentru că ne lovim de eterna problemă: domne, eu am obligaţia să fac asta, dar n-am prevăzut filă de buget pentru chestiunea respectivă. Şi este deja o chestiune de îţi vine să înnebuneşti şi să-ţi smulgi părul din cap", a afirmat dr. Marius Enescu. Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, alocarea sumei de 3,702 milioane de lei pentru finanţarea în acest sezon estival a cheltuielilor aferente funcţionării în judeţul Constanţa a serviciilor publice de salvamar şi a posturilor de prim ajutor de pe plajele cu destinaţie turistică. Suma va fi alocată administraţiilor locale ale localităţilor de pe litoral din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2008 pentru judeţul Constanţa.

Municipiul Constanţa va primi 650.000 de lei, Mangalia - 1,502 milioane de lei, Eforie - 600.000 de lei, Năvodari - 300.000 de lei, Costineşti - 300.000 de lei şi comuna Limanu - 350.000 de lei.

Sursa: Agerpres  

SănătateaTV.ro