Hemofilia este o boală ereditară întâlnită mai frecvent la bărbaţi decât la femei. Hemofilia apare în general în copilărie, fiind uşor de depistat după caracteristica sa unică: sângerarea prelungită, care nu poate trece neobservată de părinţi.

„În momentul în care remarcă această sângerare, părintele îşi va duce copilul la medic pentru investigaţii şi pentru confirmarea bolii. Fiind o boală transmisă genetic, copilul se naște cu ea. Mai mult decât atât, părinții ar trebui puțin educați în ceea ce priveşte hemofilia pentru a şti ce să facă la orice modificare a unei sângerări care, deşi ar trebui să se oprească sau să dureze o perioadă mai mică de timp, continuă să aibă loc. O astfel de situaţie ar trebui să ridice niște semne de întrebare. Într-o astfel de situaţie părintele ar trebui să meargă la un medic competent. Diagnosticul este ușor de adaptat prin anamneză și prin analizele de laborator, într-un laborator de hemostază competent”, a declarat pentru SănătateaTv.ro, dr. Radu Niculescu, şeful Secţiei III Hematologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni.

Chiar dacă pune viaţa în pericol, totuşi hemofilia este o boală ce poate fi ţinută sub control. Mai mult, specialiştii recomandă ca părinţii sau cei apropiaţi să fie foarte atenţi atunci când observă la copii o sângerare care nu se justifică prin durata și prin  cantitatea ei. „Atunci trebuie să se ridice un semn de întrebare. Nu strică cu nimic să mergi la un medic internism sau hematolog dacă se poate, să faci o coagulare. Aș vrea să trag un semnal de alarmă. Dacă pui diagnosticul corect, din copilărie, atunci poți să faci și o profilaxie, nu numai tratament. Acest lucru este foarte important. Dacă ai grijă să nu apară aceste sechele, copiii se pot dezvolta normal. În caz contrar,  în cazul hemartrozelor, bolnavii pot deveni aproape invalizi”, a mai adăugat dr. Radu Niculescu.

SănătateaTV.ro