Hepatita virală A este o boală infecțioasă care afectează ficatul și este produsă de virusul hepatic A. Hepatita A este periculoasă pentru că poate duce la contaminări interumane, din cauza faptului că urmează calea de infecție fecal-orală, adică o condiție de igienă improprie.

În România, hepatita A este încă foarte frecventă, cauza acestei boli fiind condițiile ingienico- sanitare necorespunzătoare sau precare. Riscul de contaminare cu hepatita A este foarte mare, iar infecțiile accidentale pot oriunde să apară. Cea mai bună metodă de apărare împotriva hepatitei A este vaccinarea, care ajută la întărirea imunității împotriva virusului A. De asemenea, există câteva reguli de igienă care trebuie respectate cu rigurozitate pentru a evita infectarea cu virusul hepatitic A.  

În general, hepatita A dă simptome precum oboseală, îngălbenirea extremităților, îngălbenirea ochilor, stare de epuizare, urină mai închisă la culoare. Hepatita de tip A se poate manifesta agresiv, însă, în ciuda acestor aspecte ale bolnavului, afecţiunea nu se cronicizează.

Un articol despre hepatita A puteţi citi aici.

SănătateaTV.ro