Una din trei persoane suferă de hipersensibilitate dentară, iar 53% dintre persoanele care suferă din cauza acestei afecţiuni acuză apariţia durerii ascuţite de dinţi în momentul consumului de băuturi sau alimente reci, potrivit studiilor.

Ceea ce este mai îngrijorător este faptul că numai 36% dintre persoanele care suferă de hipersensibilitate dentară folosesc o pastă de dinţi specializată pentru a ameliora problema. Totodată, studiile au arătat că dintre persoanele care nu fac nimic pentru a ameliora problema dinţilor sensibili, 41% consideră că problema nu este atât de serioasă, 22% cred că tratamentul este prea scump, iar 14% afirmă că încercarea de ameliorare a eşuat.

Potrivit prof. univ. dr. Constantin Vârlan, preşedintele Societăţii de Stomatologie Estetică din România, prezent în cadrul evenimentului organizat în data de 3 martie 2011 cu prilejul aniversării Sensodyne ce a marcat 50 de ani de cercetare şi inovaţie, „dentina expusă poate duce la hipersensibilitate dentară. Totuşi, foarte multe persoane nu ştiu că durerea pe care o resimt la nivelul dinţilor poate fi un semn al hipersensibilităţii dentare. Decât să caute o rezolvare a problemei, multe dintre persoanele afectate fie ignoră durerea, fie găsesc diferite metode de a o evita, fără să fie conştienţi de faptul că dinţii lor au zone sensibile”.

 

Dentina, care formează cea mai mare parte din dinte, este poroasă şi are mii de canalicule de-a lungul ei, care ajung pâna la nervul din centrul dintelui. Stratul de smalţ dur de pe coroana dintelui protejează dentina de dedesubt, dar în cazul în care dentina este expusă, dintele poate deveni sensibil şi vulnerabil. Această expunere a dentinei poate avea o mulţime de cauze, precum retragerea gingiilor sau pierderea smalţului, din cauza combinării unor factori precum eroziunea acidă si abraziunea rezultată în urma periajului dentar. Când dentina este expusă, schimbările de temperatură provocate de alimentele şi băuturile fierbinţi sau reci determină fluidul din canalicule să se dilate sau să se contracte. Acest proces poate irita nervul şi poate duce la apariţia durerii dinţilor sensibili. Senzaţia poate varia de la o durere de mică intensitate, pâna la o durere mult mai severă, ascuţită.

 

În cadrul aniversării a fost lansată şi prima pastă de dinţi din lume cu fluor, ce conţine o formulă unică ce poate repara zonele sensibile ale dinţilor. Această formulă este adaptată special pentru îngrijirea orală dintr-o tehnologie dezvoltată iniţial pentru stimularea regenerării osoase.

SănătateaTV.ro