Hipertensiunea arterială este o adevărată problemă de sănătate publică în România. Patru din zece români se confruntă cu această problemă, ceea ce înseamnă o prevalență de peste 40% la nivelul țării noastre. În fața acestor statistici alarmante, specialiștii sunt de părere că hipertensiunea arterială poate fi prevenită prin adoptarea unor măsuri adminstrative, politice și sociale coerente. 

„Din punct de vedere al omului politic și al medicului consider că este foarte important ca autoritățile să transmită mesaje de prevenție. Atâta timp cât nu avem programe coerente de prevenție vom investi în continuare bani în a trata boli pe care le putem preveni”, a declarat prof. univ. dr. Florin Bodog, Secretar Comisia de Sănătate Publică, Senatul României.

Astfel, prevenția în hipertensiunea arterială trebuie să înceapă de pe băncile școlii. În acest sens ar trebuie să existe o colaborare între Ministerul Sănătății și Ministerul Educației Naționale.

„Hai să ne învățăm copiii să nu se îngrașe. Haideți să ne învățăm copiii din grădinițe să facă mișcare, să se joace, nu să le punem o tabletă în față și să petreacă ore în șir ca părintele să fie liniștit. Lăsați-i să se joace. Pentru asta trebuie să existe o programă în școli și cu Ministerul Învățământului, obligatoriu, acest lucu trebuie să se întâmple. Sigur că vor fi părinți nemulțumiți că au note mai mici copiii, vor să-i scutească. Încet se va duce această practică, dar vor fi beneficiari generații și generații de copii. Dacă el învață de mic ce trebuie să facă, la vârsta adultă este mult mai ușor să aibă o anume ținută, un anume stil de viață ”, a precizat prof. univ. dr. Maria Dorobanțu, președinte Societatea Română de Hipertensiune.  

Potrivit conf. univ. dr. Alexandru Rafila, prevenția se poate realiza prin adoptarea unui pachet de servicii medicale preventive. Declarațiile au fost făcute cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva Hipertensiunii arteriale.

SănătateaTV.ro