Românii mănâncă zilnic 15g de sare, cu mult peste cele 5g recomandate de medici, atrag atenţia specialiştii. Consumul excesiv de sare duce la tensiune arterială, iar statisticile arată că, în România, 4,5 români din 10 suferă de hipertensiune arterială. Cardiologii și neurologii trag un semnal de alarmă asupra prevalenței crescute a hipertensiunii arteriale în România și fac apel la Ministerul Sănătății să dea un ordin prin care sarea să nu mai fie folosită în prepararea pâinii. Apelul vine chiar de Ziua Mondială a Hipertensiunii Arteriale, care se desfășoară anual pe 17 mai.

Obezitatea, inactivitatea fizică, excesul de sare, alimentația bogată în alimente procesate și cu un conținut ridicat de grăsimi, alcoolul și tutunul sunt printre principalele cauze ale unei tensiuni arteriale crescute.

„Hipertensiunea arterială este cea mai importantă cauză a deceselor care pot fi prevenite, atât la nivel global, cât și în România. Mulți români nu știu că au hipertensiune arterială. Nu există simptome și unii oameni află că sunt hipertensivi abia după ce suferă un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral. Zeci de mii de persoane mor în fiecare an din cauza complicațiilor legate de tensiunea arterială crescută, decese care ar putea fi evitate uşor prin diagnosticarea și tratarea la timp. Tratamentul reduce semnificativ riscul bolilor de inimă și al accidentelor vasculare cerebrale. În diagnosticarea și tratarea hipertensiunii arteriale, vorbim adesea de « regula jumătăților », şi anume: doar o jumătate dintre pacienţii cu tensiune arterială crescută sunt diagnosticați, doar jumătate dintre cei diagnosticați sunt tratați și, în cel mai bun caz, doar jumătate dintre cei tratați urmează tratamentul în mod corespunzător”, a declarat prof. dr. Dragoș Vinereanu, Președinte al Societății Române de Cardiologie.

Hipertensiunea arterială este responsabilă, prin complicațiile sale, pentru 45% din totalul deceselor cauzate de boli cardiovasculare și 51% dintre decesele cauzate de accidente vasculare cerebrale.

„Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare (infarct miocardic, insuficiență cardiacă, anevrisme ale arterelor, cum ar fi de exemplu anevrismul aortic, boală arterială periferică) și este o cauză a bolilor renale cronice. Chiar și o creștere moderată a valorilor tensiunii arteriale este asociată cu o reducere a speranței de viață”, a spus prof. dr. Maria Dorobanțu, Președinte al Societății Române de Hipertensiune.

Medicii spun că stilul de viață este important prevenirea și tratarea hipertensiunii arteriale. Modificările stilului de viață prin care oricine își poate îmbunătăți tensiunea arterială includ: menținerea sau aducerea greutăţii la un nivel optim, reducerea grăsimilor monosaturate din alimentație, reducerea conținutului de sare în dietă, exerciții fizice regulate, ponderarea consumului de alcool și eliminarea fumatului.

SănătateaTV.ro