O nouă descoperire ar putea veni în sprijinul a sute de milioane de persoane diagnosticate cu hipertensiune arterială. O echipă de medici chinezi au identificat, în urma unei cercetări, legătura dintre virusul citome­ga­lo­virus şi forma cea mai co­mu­nă de hipertensiune arterială, numită „esenţială” sau primară, de cauză nedefinită.

Potrivit specialiştilor, încărcătura virală este mult mai mare în cazul persoanelor hipertensive. Altfel spus, virusul este mai activ şi se multiplică mai rapid în cazul persoanelor cu hipertensiune arterială. În acest context, apariţia hipertensiunii arteriale ar putea fi prevenită prin vaccinul împotriva virusului citomegalovirus. Studiile privitoare la un astfel de vaccin sunt în faza preliminariilor.

Virusul citomegalovirus este prezent la 50%-60% din populaţie, în diferite secreţii ale corpului, şi este dobândit în copilărie. Odată pătruns în organism, virusul rămâne toată viaţa în stare latentă. În cazul persoanelor sănătoase, infecţiile sunt de obicei fără simptome. În cazul bolnavilor de SIDA însă, acestea pot fi deosebit de grave.

Hipertensiunea arterială netratată corect provoacă îm­bătrânirea rapidă a vaselor arteriale, mă­rind riscul de accident vascular, atac de cord sau insuficienţă cardiacă. În România sunt aproximativ 5 milioane de hipertensivi, iar unul din 5 români suferă de hipertensiune arterială până la vârsta de 50 ani.

SănătateaTV.ro