Cercetătorii din Coreea de Sud au descoperit legătura dintre igiena orală și afecțiunile cardiace. Astfel, în urma unui studiu realizat pe un număr de peste 160.000 de oamenii, oamenii de știință au concluzionat că spălatul pe dinți de cel puțin trei ori pe zi reduce riscul apariției insuficienței cardiace, dar și a fibrilației atriale.

Deși studiul nu a investigat mecanismele prin care este redus riscul de afecțiuni cardiace, o variantă ar fi că periajul frecvent al dinților reduce bacteriile care trăiesc între dinți și gingii, împiedicând astfel pătrunderea în fluxul sanguin.

 

 Concluzii bazate pe un studiu major

 

Oamenii de știință din Coreea de Sud au examinat legătura dintre igiena orală și problemele cardiace într-un studiu care a inclus 161.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani. Aceștia au fost supuși unui examen medical de rutină între 2003 și 2004.

La examenul de verificare, 10 ani mai târziu, aproximativ 5% dintre participanți sufereau de insuficiență cardiacă și trei la sută fde ibrilație atrială.

Periajul pe dinți de trei sau mai multe ori pe zi a fost asociat cu un risc mai mic cu 12% de insuficiență cardiacă și un risc redus cu 10% de fibrilație atrială. Rezultatele au exclus factori precum vârsta, genul, starea financiară, exercițiile fizice regulate, consumul de alcool și indicele masei corporale.

Alte studii au arătat că o igienă orală deficitară duce la pătrunderea bacterilor în sânge, ceea ce poate provoca inflamații în organism. Acest lucru crește apoi riscul bătăilor neregulate ale inimii și a insuficiențelor cardiace.

„Am studiat un grup mare pe o perioadă lungă, ceea ce adaugă forță concluziilor noastre”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Tae-Jin Song, de la Universitatea Ewha Woman din Seul, potrivit Daily Mail.

Studiul a fost publicat în European Journal of Preventive Cardiology.

Ultimul update: 2 decembrie 2019