Romania a ocupat locul doi in privinta numarului de cazuri de imbolnaviri cu tetanos in anul 2017. in tara noastra au fost confirmate sapte cazuri de tetanos, potrivit celui mai recent raport al Centrului European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC). Pe primul loc de afla Italia cu 30 de cazuri confirmate, iar pe locul trei Franta, cu patru cazuri.

 

Cei mai afectati, adultii peste 65 de ani

 

Datele raportului arata ca in anul 2017, in Europa au fost inregistrate 86 de cazuri de tetanos, dintre acestea 46 fiind confirmate.

Cei mai afectati de aceasta boala sunt adultii cu varste peste 65 de ani, in general femeile (56%). in anul 2017, au fost 39 de cazuri raportate la femei si 18 la barbati. Cazurile raportate mai frecvent la barbati au fost insa inregistrate la grupe de varsta sub 65 de ani. Șapte dintre cazuri au fost fatale, arata datele raportului.

Potrivit datelor prezentate in raport, imbolnavirile au avut loc mai frecvent in lunile calde, cand oamenii desfasoara mai multe activitati in aer liber. 

Cele mai multe cazuri de tetanos care sunt raportate la nivel mondial au legatura cu nasterile, provin din tarile cu venituri mici, mamele sunt nevaccinate iar nou-nascutii dupa nastere pot contracta boli cauzate de igiena precara.

in aceste cazuri, riscul de deces poate varia de la 10% la 70% in functie de tratament, varsta si starea generala de sanatate. in absenta unui tratament adecvat, cazurile de fatalitate sunt de 100%.

 

Cauzele imbolnavirilor: Lipsa imunizarii si a educatiei

 

Un studiu realizat in Marea Britanie arata ca majoritatea cazurilor au fost asociate cu leziuni care s-au produs acasa sau in gradina. Una dintre cauze ar putea fi lipsa educatiei si constientizarea riscului de tetanos in urma ranilor minore, dar si din cauza lipsei vaccinarii.

in Europa, vaccinarea impotriva tetanosului face parte din programul de imunizare primara pentru sugari pana la varsta de doi ani. in plus, toate tarile recomanda doze de rapel pentru copii si adolescenti dupa terminarea vaccinarilor primare. De asemenea, majoritatea statelor membre recomanda rapel pentru adultii care au depasit varsta de 18 ani.

Raportul ECDC mai arata ca din cauza severitatii tetanosului, este necesara mentinerea unor rate ridicate de vaccinare la toate grupele de varsta. De asemenea, este necesar sa fie puse in aplicare strategiile de protejare, in special a persoanelor varstnice, in tarile cu risc ridicat de imbolnavire.

 

Ce este tetanosul si care sunt simptomele?

 

Tetanosul este o boala infectioasa grava, cu potential fatal, cauzata de clostridium tetani.

Forma de rezistenta a bacteriei se gaseste in sol pe toate ariile geografice. Germenul patrunde in organism prin diverse tipuri de traumatisme, cum sunt plagile intepate sau plagile cauzate de muscaturi. imbolnavirea se produce in urma germinarii sporilor si multiplicarii bacteriei, care produce doua toxine puternice.

Infectia este caracterizata prin spasme musculare. in cel mai comun tip, spasmele incep la nivelul maxilarului si apoi se raspandesc in restul corpului. Aceste spasme dureaza cateva minute de fiecare data si apar frecvent, timp de trei si pana la patru saptamani. Spasmele pot fi atat de severe incat pot provoca fracturi ale oaselor. Alte simptome pot include: febra, durere de cap, probleme la inghitire, hipertensiune arteriala si ritm cardiac alert. Debutul simptomelor are loc, de obicei, intre trei si douazeci de zile dupa infectare. Recuperarea poate dura luni de zile, iar aproximativ 10% dintre cei infectati mor.