Pacienții cu forme curabile de cancer care aleg terapiile complementare refuză adesea – parțial sau complet – tratamentul standard. Iar această decizie îi poate costa viața, conform unui studiu observațional publicat recent în revista JAMA Oncology. 

În ultimii ani, în întreaga lume, terapiile alternative și complementare au câștigat popularitate, fiind prezentate ca opțiuni terapeutice pentru o gamă largă de afecțiuni. Deși sunt frecvent folosite ca sinonime, cele două noțiuni sunt diferite. Astfel, medicina complementară este folosită în paralel cu tratamentele convenționale, în timp ce medicina alternativă își propune să le înlocuiască.

O echipă de cercetători de la Yale a analizat impactul medicinei complementare în cazul bolnavilor de cancer, de la modul în care terapiile complementare afectează aderența la tratamentele convenționale până la rata de supraviețuire a pacienților care apelează la aceste terapii. În cadrul studiului retrospectiv observațional a fost folosită baza de date a pacientilor oncologici din Statele Unite ale Americii. Pacienții incluși în studiu aveau forme curabile de boli neoplazice: cancer de sân, pulmonar, de prostată sau colorectal, fără metastaze. Investigatorii au comparat 258 de pacienți care au apelat la medicina complementară cu 1032 de pacienți – cu vârstă, rasă/etnicitate, forme similare de cancer și de comorbidități asociate – care au folosit exclusiv terapiile convenționale (radioterapie, chimioterapie și/sau terapie hormonală). În urma analizei efectuate, autorii studiului au constatat că pacienții care au recurs la terapii complementare au fost dispuși să refuze o serie de tratamente oncologice convenționale, fiind din acest motiv de două ori mai predispuși la deces.

Această mortalitate crescută față de lotul de control a fost explicată de autori în primul rând prin refuzul aderării la terapii convenționale. De altfel, autorii studiului au subliniat în concluziile studiului că riscul crescut de deces dispare atunci când adepții terapiilor complementare urmează simultan tratamentele convenționale recomandate de medic.

„Studiul confirmă ceea ce rezultă din experiența clinică a celor care tratează cancerul zi de zi. Se cunosc cazuri dramatice de pacienți cu forme avansate de cancer care nu au fost tratate la timp din cauza refuzului acestora de a fi tratați prin terapii convenționale, validate în urma unor studii clinice randomizate”, a declarat dr. Alexandru Grigorescu, medic primar oncologie medicală, Institutul Oncologic București, pentru SanatateaTV.ro. Acesta a continuat explicând că mai mulți factori pot determina acest comportament, de la frica pacientului de spital și de unele proceduri medicale invazive, până la „educația sanitară care, evocându-l pe Caragiale, «lipsește cu desăvârșire»”.

De asemenea, rezultatele acestui studiu observațional confirmă rezultatele unui studiu publicat anterior de aceeași echipă de cercetători. Cu câteva luni înainte, aceștia au arătat că bolnavii neoplazici care aleg terapiile alternative în detrimentul tratamentelor convenționale au un risc crescut de deces. Studiul publicat zilele trecute vine să completeze cercetările pe acestă temă. Astfel, echipa de la Yale arată că, deși terapiile complementare – sau alternative – pot da o speranță în plus pacienților neoplazici, crescând nivelul de optimism al acestora și starea generală de bine, aderența la terapiile convenționale – chimioterapie, radioterapie și/sau terapie hormonală – are un impact covârșitor asupra ratei de supraviețuire. Terapiile alternative sau complementare nu înlocuiesc tratamentul standard în cancer.

 

Monica Georgescu 

SănătateaTV.ro