Un nou implant cohlear a fost realizat cu succes la o pacientă de 10 ani din Chişinău, în data de 17 septembrie 2012. Fetiţa s-a născut cu surditate, dar şi cu o gravă deficienţă cardiacă. Fără acest implant cohlear fetiţa nu ar mai fi putut merge la şcoală din cauză că a pierdut şi ultimele resturi de auz, iar protezele auditive nu o mai puteau ajuta în niciun fel. 

Potrivit dr. David Lucian, cofochirurg şi şeful Secţiei ORL din cadrul Spitalului Militar Central, “intervenţia a durat două ore şi 45 de minute.  Nu a fost niciun fel de incident în timpul intervenţiei. Aşteptăm să treacă cele 48 de ore în care există risc de complicaţii post operatorii. Sperăm ca totul să fie bine şi să nu apară nicio manifestare nedorită.”

Deşi implantul cohlear se face până la vârsta de maxim doi ani pentru ca succesul să fie garantat, totuşi fetiţa a avut noroc cu mama sa, care a studiat logopedia tocmai pentru a o ajuta. „Vârsta optimă de implantare, pentru a obţine rezultatele cele mai bune este de 1-2 ani. Beneficiile implantului cohlear la această vârstă sunt foarte mari. Copilul va vorbi normal, va auzi normal. În cazul Emiliei, în vârstă de zece ani, copilul va auzi, dar va vorbi prin labiolectură şi asta din cauză că nu are memorie auditivă formată, dar ceea ce citeşte pe buze şi ceea ce aude o va ajuta, ca uşor, uşor, să-şi formeze o parte din memoria auditivă. În cazul Emiliei am intervenit pentru că are o mamă care s-a implicat foarte mult şi care a ajutat-o foarte mult prin faptul că a studiat logopedia”, a declarat dr. Adrian Tudor, şeful compartimentului de audiologie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu”.

Ludmila, mama micuţei paciente, le mulţumeste din tot sufletul tuturor celor care au contribuit la strângerea banilor pentru realizarea implantului cohlear şi afirmă cu tărie că „vreau doar să o văd o persoană normală, nu neapărat să ajungă ceva anume, vreau să fie sănătoasă și să se bucure de tot ceea ce este mai frumos pe lumea asta. Iar cât voi exista eu, o să lupt pentru ea.”

Echipa care s-a implicat în intervenţia chirurgicală şi cea care se va preocupa ulterior de Emilia, are în componenţa sa specialişti, precum dr. Lucian David, cofochirurg, dr. Janez Rebol, cofochirurg la Spitalul Universitar Maribor din Slovenia, dr. Adrian Tudor, audiolog pentru reglajul implantului cohlear, şeful compartimentului de audiologie la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii "Grigore Alexandrescu", dr. Roxana Mazilu, medic specialist ORL, reglajul implantului cohlear în echipă, dr. Dan Masariu, medic specialist ORL la Clinica Urechii din Bucureşti, dr. Dan Corneci, anestezist, Gabriela Stoica, logoped psiholog.

SănătateaTV.ro