Sarcina este o stare firească tranzitorie a organismului feminin, dorită de foarte multe cupluri. A da naștere unei noi ființe este un lucru minunat, dar parcă desprins de rutina zilnică. Sarcina poate provoca trăiri de diverse intensități, viitoarea mamă trecând ușor de la bucurie nemărginită la stări de profundă tristețe. Nu există sarcină fără îngrijorări, fără frici.

Vom detalia, pe trimestre de sarcină, ce implicații psihosociale pot apărea în timpul gravidității.

 

Primul trimestru de sarcină

 

Testul de sarcină pozitiv este binecunoscut ca acele două liniuțe pe care le știe toată lumea. Prezența simultană a celor două liniuțe este atât de importantă încât dă vieți peste cap, născând emoții extreme, pozitive sau negative. Un cuplu care încercă mai mulți ani să facă un copil va privi acele două liniuțe cu lacrimi de bucurie în ochi, dar un cuplu care este luat prin surprindere, cu siguranță va trece printr-un travaliu greu de imaginat. Apariția celor două liniuțe înseamnă că deja sarcina este la aproximativ șase săptămâni de evoluție, adică embrionul este deja format.

O tânără nepregătită pentru a fi mamă poate trece prin stări de anxietate sau depresie la aflarea veștii. Stările de rău fizic din primul trimestru pot fi astfel accentuate de starea psihică instabilă. Primul trimestru este recunoscut ca fiind cu cele mai multe implicații psihosociale. Acceptarea unui copil nedorit este o mare provocare pentru cupluri și mai ales pentru mamă. Stările de anxietate apărute în urma aflării unei vești nedorite afectează relația de cuplu, dar și relațiile cu ceilalți, prieteni sau colegi de serviciu. Multe cupluri au nevoie de suportul și înțelegerea familiei, prietenilor sau chiar de intervenție psihologică specializată.

 

Întreruperea de sarcină

 

Întreruperea de sarcină este aste acel lucru teribil, blamat de societate, fiind în proporție covârșitoare rezultatul unui conflict grav de cuplu sau conflict psihologic major al mamei. Este, din păcate, decizia cea mai grea pe care cuplul o are de luat, dacă mai există un cuplu la momentul deciziei. Decizia implică întreaga suită binecunoscută de sentimente de învinovățire, anxietate și chiar depresie. Implicațiile psihosociale sunt de amploare, punând pacienta chiar în incapacitate temporară de muncă.

Perioada de recuperare a femeii care a trecut prin această alegere traumatizantă este lungă și grea. Aceste femei au nevoie de suport familial și social necondiționat.

 

 Dezechilibrele hormonale

 

În primul trimestru, gravida se confruntă cu creșteri uriașe ale nivelurilor de estrogen și progesteron, care susțin implantarea embrionului. Apoi, odată cu formarea placentei, creșterea nivelurilor hormonale este mai mare, întrucât placenta secretă ea însăși hormoni: hCG (human chorionic gonadotropin) și progesteron.

Este ceva firesc să ne confruntăm în timpul sarcinii cu așa-numitele fluctuații emoționale, acestea fiind o dovadă a faptului că schimbările hormonale din organismul nostru sunt semnificative și vor continua inclusiv după naștere. Un procent mare, de aproximativ 60% din gravide, acuză tulburări de dispoziție mai mici sau mai mari, mai ales în primul și ultimul trimestru de sarcină. Dintre acestea, aproape o treime cer ajutor specializat psihologic sau chiar psihiatric.

 

Disgravidia de prim trimestru (disgravidie precoce)

 

Greața, vărsăturile matinale, hipersecreția salivară, apărute la o gravidă în săptămânile 5-6 de sarcină sunt manifestările clinice care îndrumă spre diagnosticul de disgravidie precoce, în absența altor afecțiuni digestive anterioare. Există teoria hormonală care susține că disgravidia este cauzată de nivelul crescut al hCG. Acestă ipoteză este susținută și de frecvența mai mare a vărsăturilor în sarcina gemelară și cea molară, unde nivelul seric al acestui hormon are valori mult mai mari. Totuși, nu toate femeile dezvoltă această reacție.

Cu siguranță și sistemul nervos al femeii reacționează. S-a constatat că vărsăturile grave se întâlnesc mai des la femeile cu echilibru psihic instabil, care nu acceptă ideea prezenței sarcinii și cărora le este frica de momentul nașterii sau au alte temeri legate de graviditate și naștere. Adesea, disgravidia poate duce la dezechilibru hidro-electrolitic grav, putând afecta viața fătului sau a mamei și necesită spitalizare.

Primul trimestru de sarcină este cel mai bogat în evenimente cu implicații psihosociale. În această perioadă, gravida va veni cu cele mai multe concedii medicale la locul de muncă și se va adresa medicului de familie sau ginecologului chiar și săptămânal. Unele cazuri pot necesita consiliere sau intervenție psihologică.

 

Trimestrul doi de sarcină

 

Al doilea trimestru este o perioadă mai calmă în care gravida se poate bucura în sfârșit de condiția ei, de statutul de viitoare mămică.

Odată cu trimestrul doi, organismul se obișnuiește cu furtuna hormonală și disgravidia dispare treptat. Apar, în această perioadă, primele mișcări fetale resimțite de mamă, lucru care o bucură și îi confirmă de mai multe ori pe zi că fătul este bine. Pofta de viață reapare și mama merge la locul de muncă cu mai mare ușurință.

  

Trimestrul trei de sarcină

 

Dacă în primul trimestru dominau emoțiile legate de starea de graviditate, acum încep să domine sentimentele de teamă față de momentul și de tipul nașterii. Apar tot felul de întrebări și dileme. Va fi o naștere naturală sau va fi nevoie de naștere prin cezariană? Copilul nu mai mișcă suficient de bine. Oare este în regulă? Dacă în primul trimestru mici dureri sau înțepături apăreau în pelvis iar greața și vărsăturile dominau tabloul clinic, acum sunt la putere durerile de spate cu iradiere sau nu spre membrele inferioare (lumbago), picioarele umflate (edemul gambelor), oboseala (dispnee de efort), arsurile din capul pieptului (pirozisul). În ultimul trimestru se degradează tot mai mult starea fizică și capacitatea de efort a gravidei, sau chiar capacitatea de autoîngrijire. De aceea, în jurul săptămânii 30 de sarcină majoritatea gravidelor intră în concediu de maternitate.

În trimestrul trei, ba chiar și spre sfârșitul trimestrului doi, unele sarcini pot suferi complicații. În aceste cazuri, viitoarele mame pot beneficia de concediu de risc maternal mai devreme de 30 de săptămâni de sarcină, dat de medicul ginecolog. Complicațiile care pot apărea sunt hipertensiunea arterială (preeclampsia și eclampsia), diabetul gestațional, ruptura prematură de membrane, riscul de naștere prematură etc.

Alte manifestări care pot duce la implicații psihosociale importante sunt: rinita de sarcină (apărută în a doua parte a sarcinii din cauza nivelului crescut de estrogen), colica renală (apare din cauza compresiei uterine pe structurile aparatului urinar și trimite gravida la spital din cauza durerilor insuportabile), refluxul gastro-esofagian (apare prin două mecanisme, unul cauzat de presiunea abdominală crescută apărută după creșterea fătului și altul cauzat de estrogenul care irită mucoasa stomacului și relaxează sfincterul de la intrarea în stomac).

Se observă o creștere a frecvenței sarcinilor cu probleme în zonele dezvoltate, industrializate, unde procentul gravidelor încadrate în piața muncii este mare. Introducerea indemnizației de creștere a copilului a dus la o suprasolicitare fizică și psihică a gravidei care poate pierde acest ajutor de la stat dacă nu are o continuitate în muncă de minimum 12 luni înainte de naștere. Acest lucru condiționează viitoarea mamă și este chiar și un factor de decizie pentru momentul concepției sau, din păcate, un motiv pentru întreruperi de sarcină.

Ultimul update: 8 decembrie 2018

Specialist:

Andreea Luțescu

Andreea Luțescu este medic specialist medicină de familie cu formare în psihoterapie integrativă.