Una din 15 persoane cu diabet este expusă riscului de a dezvolta complicații la nivelul picioarelor. Afectarea vaselor și a nervilor piciorului poate trece însă neobservată până când apare o traumă. De obicei, leziunile care apar la piciorul diabetic se infectează. În Europa, 85% din traumatismele piciorul diabetic apar din cauza încălțămintei nepotrivite.

Pentru a fi preîntâmpinate aceste probleme și pentru a fi depistat din timp piciorul diabetic, este obligatoriu să fie făcut screening. Screeningul presupune consultarea pacientului și o serie de teste clinice. Prima investigație este un consult clinic, în care medicul inspectează culoarea pielii și temperatura piciorului. Ulterior, investigația cea mai simplă care se efectuează este indicele gleznă-braț, care presupune măsurarea tensiunii la nivelul piciorului și la nivelul mâinii.

Dacă pacientul cu diabet are deja neuropatie periferică, trebuie căutate eventuale semne ulcerative și să fie instruit cum să se îngrijească, să aibă o igienă corespunzătoare și să poarte pantofii potriviți.

Patologia piciorului diabetic este dată în special de conexiunea neuropatiei cu arteriopatia. Printre simptomele piciorului diabetic se numără cel al unui picior mai rece comparativ cu celălalt, pierderea pilozității și o durere puternică, asemănătoare unui cârcel, în pulpa piciorului. O astfel de durere are și un caracter specific: apare și dispare la câteva minute de repaus.

De obicei, leziunile care apar la pacientul diabetic se infectează rapid și pentru că infecția se extinde la nivelul piciorului și al osului, de cele mai multe ori singura soluție este amputarea.

Pacienții trebuie să își verifice zilnic picioarele și încălțămintea, să evite umezeala, care favorizează apariția micozelor, și să folosească creme hidratante pentru pielea uscată, iar unghiile să fie tăiate drept. Cei care au probleme cu piciorul diabetic trebuie să folosească încălțăminte lejeră, care să nu exercite presiune asupra piciorului. Există însă și pantofi pentru prevenția acestei afecțiuni, care scad presiunea pe zonele critice ale piciorului, dar și încălțăminte care se poartă în cazul în care există ulcerații.

De asemenea, este recomandat să fie purtați doar ciorapii de bumbac care absorb transpirația. Senzația de picioare reci dispare doar prin tratament adecvat, prescris de medicul specialist. În cazul în care apar dureri în picioare sau dacă există o pierdere a sensibilității, deformări sau ulcerații, roșeață, hemoragii sau atrofii musculare este nevoie urgentă de un consult de specialitate.

 

Material realizat cu sprijinul Asociației de Podiatrie.

 

Sursa: K. van Aker. Screeningul piciorului diabetic este obligatoriu (în: Neuropatia diabetică, 2016, editori: Băjenaru OA, Serafinceanu C, Marin AF)

Ultimul update: 4 martie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.