Una din 15 persoane cu diabet este expusa riscului de a dezvolta complicatii la nivelul picioarelor. Afectarea vaselor si a nervilor piciorului poate trece insa neobservata pana cand apare o trauma. De obicei, leziunile care apar la piciorul diabetic se infecteaza. in Europa, 85% din traumatismele piciorul diabetic apar din cauza incaltamintei nepotrivite.

Pentru a fi preintampinate aceste probleme si pentru a fi depistat din timp piciorul diabetic, este obligatoriu sa fie facut screening. Screeningul presupune consultarea pacientului si o serie de teste clinice. Prima investigatie este un consult clinic, in care medicul inspecteaza culoarea pielii si temperatura piciorului. Ulterior, investigatia cea mai simpla care se efectueaza este indicele glezna-brat, care presupune masurarea tensiunii la nivelul piciorului si la nivelul mainii.

Daca pacientul cu diabet are deja neuropatie periferica, trebuie cautate eventuale semne ulcerative si sa fie instruit cum sa se ingrijeasca, sa aiba o igiena corespunzatoare si sa poarte pantofii potriviti.

Patologia piciorului diabetic este data in special de conexiunea neuropatiei cu arteriopatia. Printre simptomele piciorului diabetic se numara cel al unui picior mai rece comparativ cu celalalt, pierderea pilozitatii si o durere puternica, asemanatoare unui carcel, in pulpa piciorului. O astfel de durere are si un caracter specific: apare si dispare la cateva minute de repaus.

De obicei, leziunile care apar la pacientul diabetic se infecteaza rapid si pentru ca infectia se extinde la nivelul piciorului si al osului, de cele mai multe ori singura solutie este amputarea.

Pacientii trebuie sa isi verifice zilnic picioarele si incaltamintea, sa evite umezeala, care favorizeaza aparitia micozelor, si sa foloseasca creme hidratante pentru pielea uscata, iar unghiile sa fie taiate drept. Cei care au probleme cu piciorul diabetic trebuie sa foloseasca incaltaminte lejera, care sa nu exercite presiune asupra piciorului. Exista insa si pantofi pentru preventia acestei afectiuni, care scad presiunea pe zonele critice ale piciorului, dar si incaltaminte care se poarta in cazul in care exista ulceratii.

De asemenea, este recomandat sa fie purtati doar ciorapii de bumbac care absorb transpiratia. Senzatia de picioare reci dispare doar prin tratament adecvat, prescris de medicul specialist. in cazul in care apar dureri in picioare sau daca exista o pierdere a sensibilitatii, deformari sau ulceratii, roseata, hemoragii sau atrofii musculare este nevoie urgenta de un consult de specialitate.

 

Material realizat cu sprijinul Asociatiei de Podiatrie.

 

Sursa: K. van Aker. Screeningul piciorului diabetic este obligatoriu (in: Neuropatia diabetica, 2016, editori: Bajenaru OA, Serafinceanu C, Marin AF)