În fiecare an, aproape 30 de milioane de nou-născuți au nevoie de îngrijiri medicale doar pentru a supraviețui. Acești copii se nasc prea mici, prea devreme sau bolnavi și au nevoie de îngrijiri specializate. Din păcate, aproape 10% din ei nu supraviețuiesc, se arată într-un raport dat publicității la 13 decembrie de o coaliție internațională care include Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și UNICEF.

Complicațiile prematurității, traumatismele craniene la naștere, infecțiile bacteriene, icterul și defectele congenitale sunt principalele cauze de deces și dizabilitate la nou-născuți. Fără îngrijiri medicale, mulți nou-născuți cu aceste probleme mor în prima lună de la naștere. Chiar dacă supraviețuiesc, acești copii rămân cu sechele importante, întârzieri de dezvoltare sau boli cronice, care îi vor urmări pe tot parcursul vieții.

 

Milioane de morți prevenibile

 

Doar în 2017, 2,5 milioane de nou-născuți au murit în întreaga lume. Două treimi din decese s-au înregistrat la nou-născuții prematuri. Cele mai multe din aceste decese ar fi putut fi prevenite dacă aceștia ar fi beneficiat de acces la îngrijiri medicale specializate.

Raportul publicat de OMS și UNICEF arată că 68% din decesele la nou-născuți ar putea fi prevenite până în 2030 prin implementarea unor măsuri simple. Accesul la medicamente și echipamente medicale esențiale, la unități sanitare curate și bine dotate și la personal medical calificat ar putea salva milioane de vieți în fiecare an. Alte măsuri care ar putea reduce dramatic rata deceselor la nou-născuți din întreaga lume includ: întârzierea tăierii cordonului ombilical, permiterea contactului direct între mamă și nou-născut imediat după naștere, manevrele de resuscitare oferite nou-născuților care nu pot respira sau hrănirea exclusiv la sân.

 

Un leu în plus – două vieți salvate

 

Cât privește bugetul alocat sănătății mamei și copilului, raportul OMS indică că doar 20 de cenți alocați în plus pentru fiecare caz (aproximativ 50 de bani) ar salva doi din trei nou-născuți la risc în țările cu venituri mici și medii.

Ultimul update: 13 decembrie 2018

Autor:

Monica Georgescu

Monica Georgescu este jurnalist medical/de știință.