De la începutul anului și până în prezent, 64 de pacienți au murit la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” București, conform datelor comunicate de dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului. Numărul deceselor din primele două luni ale acestui an îl depășește pe cel al deceselor comunicate în aceeași perioadă din 2017 (46 de decese) sau 2018 (37).

Datele sunt comunicate în contextul în care, de la începutul acestui an, 17 pacienți au fost diagnosticați cu infecții intraspitalicești cu Acinetobacter (o bacterie întâlnită frecvent în infecțiile asociate actului medical apărute la pacienții din secțiile de terapie intensivă). Din 17 cazuri, patru s-au externat, iar 13 au decedat. Infecțiile nosocomiale au survenit pe fondul unor multiple afecțiuni cronice și spitalizări anterioare. Conducerea institutului a raportat către Direcția de Sănătate Publică a municipiului București (DSPMB) 14 din cele 17 cazuri de infecție cu Acinetobacter întrucât în 3 situații diagnosticul bacteriologic a fost realizat post-mortem.

DSPMB a efectuat anul acesta trei controale la Institutul „Marius Nasta”, în urma cărora au fost constatate mai multe nereguli, pentru care au fost aplicate două avertismente și 16 amenzi totalizând 12.500 de lei.

Conducerea Institutului anunță că procedurile de curățenie din blocul operator și din secția de terapie intensivă sunt în curs de finalizare. În funcție de discuțiile cu medicii de la DSP, în cursul zilei de 7 martie se vor putea recolta probe de control. Managerul Beatrice Mahler speră ca secția ATI să se poată deschide la 72 de ore după această procedură.

 

6.03.2019: Textul a fost actualizat pentru a corecta perioada din 2017 și 2018 în care s-au înregistrat decesele comunicate.

Ultimul update: 12 martie 2019

SănătateaTV.ro