În România trăiesc aproximativ 700.000 persoane cu dizabilități, dintre care 90.000 sunt copii. Aceste cifre nu reflectă realitatea ci reprezintă doar numărul persoanelor înregistrate cu certificate de handicap, se arată într-un comunicat de presă dat publicității de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilități.

Potrivit documentului, foarte mulți părinți nu-și înregistrează copiii cu dizabilități fie din lipsă de informare fie din cauza prejudecăților și a birocrației. Mai mult decât atât, copiii cu dizabilități nu beneficiază de servicii medicale corespunzătoare, de terapii specializate și nu sunt acceptați în școli și în grădiniție. Pentru acești copii nu există o curiculă adaptată, profesori pregătiți, iar abuzurile și discriminările sunt un fapt cotidian.

În acest context, în data de 11 martie 2013, a fost lansată campania ”O Singură Voce pentru Dizabilitate”, ce își propune să creeze premisele necesare schimbării cadrului legal privind drepturile copiilor cu dizabilități din România. Mai mult decât atât, prin intermediul acestei campanii se dorește tragerea unui semnal de alarmă asupra abuzurilor și discriminării copiilor cu dizabilități din România. Totodată, prin intermediul campaniei se urmărește strângerea a 100.000 de semnături pentru susținerea proiectului de lege privind drepturile copiilor cu dizabilități.

„Lansarea Campaniei “O Singură Voce pentru Dizabilitate” reprezintă pentru noi un pas important din perspectiva promovării drepturilor copiilor cu dizabilități și, totodată, concretizarea unui amplu efort realizat de CEDCD în ultimul an de activitate. Pe această cale, îmi exprim speranța că vocile zecilor de mii de copii cu dizabilități, aflați la marginea speranței și a uitării vor fi auzite, iar problematica respectării drepturilor lor va dobândi atenția necesară din partea autorităților și a factorilor de decizie. De asemenea, îmi exprim încrederea că vom găsi în mass-media un partener deschis și real care va da curs acestei inițiative sociale de amploare, care militează pentru drepturile fundamentale ale copiilor cu dizabilități din România”, a declarat Mădălina Turza, președinte CEDCD.

SănătateaTV.ro