Ministerul Sănătății a anunțat că una dintre victimele agresiunii de la Spitalul Săpoca, internată la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon din București, a decedat. Numărul deceselor se ridică, astfel, la 7. Pacientul avea 74 de ani și suferise o intervenție chirurgicală complexă, iar pe toată perioada tratamentului a fost în stare gravă, intubat, instabil hemodinamic, ventilat mecanic.

În prezent, în București se mai află internat un singur pacient. Este vorba despre bărbatul internat la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca care este stabil, conștient si cooperant. El se află în Reanimarea Secției de Neurochirurgie.

Atacul de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca a avut loc în noaptea de 17 spre 18 august, atunci când un bărbat de 38 de ani a atacat 13 pacienți cu un stativ de perfuzii. Agresorul era internat pentru tratarea etilismului cronic și s-ar fi aflat în sevraj în timpul atacului. Trei pacienți au murit pe loc, iar o femeie de 38 de ani a decedat la scurt timp la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Buzău. Ulterior, alte trei victime au decedat în spitale din Capitală. Bărbatul a fost prins în curtea spitalului de un echipaj de poliție care se era în zonă.

În urma tragediei, managerul Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca, Viorica Mihălașcu, a demisionat. Ministrul Sorina Pintea a demarat apoi controale la spitalele de psihiatrie, iar Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie a cerut măsuri precum programe naționale în domeniu, cu finanțare de la bugetul de stat, registru național pentru tulbările psihice majore, implementarea managementului de caz în psihiatrie (la nivel național), secții speciale pentru adicții și training intensiv pentru intervenția în urgențele psihiatrice pentru ca astfel de incidente să nu mai aibă loc. 

Ultimul update: 20 septembrie 2019