198 de ghiozdane echipate pentru școală au fost pregătite de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), în parteneriat cu asociațiile membre, pentru a putea fi distribuite copiilor bolnavi de cancer și leucemie aflați în evidența FABC. Proiectul se numește „Începe şcoala şi pentru copiii pacienţi de oncologie / hematologie!” și a ajuns anul acesta la ce-a de-a XIII-a ediție.

Asociațiile implicate în acțiune sunt: Asociația Bolnavilor de Cancer Brașov-ABC, P.A.V.E.L. București, Amuradia Brașov, Asociația de oncologie ,,Sf. Ana” Târgu Jiu și Asociația ,,Împreună pentru copii cu cancer”- IPCC din Târgu Mureș. Ghiozdanele echipate vor fi expediate în următoarele orașe: 

– Brașov – 09.09.2017, ABC și Amuradia, la sediul ABC din str. Gladiolelor nr. 4, – 61 copii;

– București – 21.09.2017, la Centrul PAVEL din incinta IOB, –  167 copii;

– Tg. Mureș – 09.09.2017, Sediul Asociației  ,,Împreună pentru copii cu cancer”- IPCC, str. Ionel Giurchi, nr. 35 – 39 copii;

– Tg. Jiu 09.09.2017 – Asociația Română de Oncologie ,,Sf.Ana” Târgu Jiu – 29 copii. 

Conform unui comunicat de presă transmis de FABC, în nici unul din spitalele/secţiile de oncologie/hematologie din judeţele țării nu există posibilitatea de tratare a acestor copii, fiind nevoie să ajungă periodic în cadrul unui centru din ţară unde să fie trataţi (Târgu Mureș, București, Cluj-Napoca).

Copiii au vârste cuprinse între 4 şi 18 ani şi frecventează una din formele de învăţământ, curs de zi, în anul şcolar 2016 – 2017 mulţi obținând rezultate bune şi foarte bune la învăţătură, cu o promovabilitate de 94%.

În toate familiile acestor copii însă există riscul abandonului școlar, din cauza dificultăţilor financiare.

Conform FABC, în legislaţia românească nu există prevederi care să susţină familiile sau părinții care sunt nevoiți să renunțe la locul de muncă pentru a putea avea grijă de copiii bolnavi.  

FABC şi-a propus astfel, prin asociatiile membre, să sprijine copiii bolnavi de cancer sau cu afecțiuni hematologice și familiile acestora, oferindu-le rechizitele necesare pentru un nou an şcolar (clasee I – X; XI – XII). 

SănătateaTV.ro