Incidenţa cazurilor de autism a crescut alarmant în ultimii ani. În anul 2007, unul din 110 copii născuţi prezenta semne de tulburări de spectru autist, potrivit datelor de la Centrul pentru prevenirea şi Controlul Maladiilor din Atlanta, în timp ce, în 1970, se înregistrau doar maximum trei cazuri la 10.000 de persoane, conform unui studiu realizat de Institutul pentru Studierea Autismului, din SUA, în interval de un an.

În România, sunt estimate aproximativ 15.000 de cazuri de tulburări de spectru autist, însă în evidenţa Direcţiei Generale pentru Protecţia Copilului se află doar 3159 de copii şi tineri diagnosticaţi. La noi în ţară, cazurile de autism depistate au crescut semnificativ. Astfel, de la 20-35 de cazuri diagnosticate anual la Clinica de Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului din cadrul Spitalului „Prof. Dr. Alexandru Obregia”, în perioada anilor ’80- ’90, la aceeaşi clinică, se evaluează 10-14 cazuri noi pe săptămână, în zilele noastre.

Cu toate acestea, cele mai multe dintre cazurile de tulburări de spectru autist sunt diagnosticate târziu, după vârsta de trei ani, deoarece în România nu există un program naţional de depistare timpurie bazat pe identificarea şi verificarea tuturor indicatorilor de devoltare normală la copii. Există doar 190 de servicii specializate în cadrul cărora sunt asistaţi un număr de 1504 de copii şi tineri cu autism, dintre care 1328 beneficiind şi de servicii de asistenţă socială.

Trebuie menţionat faptul că serviciile specializate din România nu oferă şi terapie în vederea recuperării, doarece personalul nu este instruit şi nu deţine certificare în aplicarea terapiilor de recuperare a persoanelor cu tulburări de spectru autist.

Studiile, în special cele internaţionale, atestă faptul că depistarea timpurie şi orientarea pacienţilor către servicii specializate de recuperare, cresc cu 47% şansele de recuperare şi integrare socială, inclusiv pe piaţa muncii, a persoanelor cu autism, conform unui studiu realizat în anul 1987.

SănătateaTV.ro