O persoană a murit din cauza infectării cu virusul West Nile și alte unsprezece s-au îmbolnăvit în primele opt zile ale lunii august, a anunțat printr-un comunicat Ministerul Sănătății. Datele Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) arată că în perioada 2 mai – 8 august s-au înregistrat în total 23 de cazuri de infecție cu virusul West Nile. Cazurile au fost înregistrate în judeţele Dolj (5), Olt (4), Iaşi (4), Brăila (2), Ilfov (2), Bihor (1), Bacău (1), Galaţi (1), Vrancea (1), Teleorman (1) şi în Bucureşti (1), arată datele CNSCBT. 

Ministerul Sănătății precizează că persoana care a murit din cauza infecţiei cu virusul West Nile este un bărbat de 79 de ani care avea comorbidităţi. În plus, autoritățile dau asigurări că în prezent nu există riscul unei epidemii, cazurile de meningite şi meningo-encefalite cu virus West Nile fiind sporadice. Infecția cu virus West Nile se transmite cel mai adesea prin înțepătură de țânțar. Pentru prevenirea răspândirii virusului, Ministerul Sănătății recomandă autorităților locale să intensifice măsurile de dezinsecție în localități.

Multe din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă, în cazul apariției unor simptome ca: febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături și erupții cutanate este necesară prezentarea la cel mai apropiat cabinet medical. În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecțiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea și alte simptome: rigiditatea gântului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară. Pentru a evita contractarea virusului, MS recomandă oamenilor să ia măsuri de protecție precum: evitarea expunerii la ţânţari prin folosirea hainelor cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, folosirea substanțelor rapelente de țânțari, montarea de plase la ferestrele locuințelor, limitarea deplasărilor în zonele cu multă vegetație și umiditate ridicată. 

Pentru combaterea virusului West Nile nu există vaccin sau tratament antiviral specific. Anul trecut opt oameni au murit în urma infecției cu virusul West Nile. Patru decese au fost înregistrate în Bucureşti şi câte unul în Buzău, Brăila, Olt şi Ialomiţa. 

Ultimul update: 18 octombrie 2018

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.