”Infecția de tract urinar este o patologie extrem de frecventă la copii și ocupă locul trei în medicina de familie, după infecțiile respiratorii și infecțiile digestive”, a declarat într-un interviu acordat Sănătatea TV, conf. univ. dr. Mihaela Bălgrădean, medic primar  pediatru, Șeful Secției de Nefrologie de la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Marie Curie”.

Infecția de tract urinar este o infecție bacteriană a vezicii urinare sau a rinchilor, cunoscută sub numele de cistită, respectiv pielonefrită. Infecția de tract urinar diferă la copii, de la o etapă de vârstă la alta.

Infecția de tract urinar apare din cauza germenilor din flora intestinală a fiecărui individ și copil în parte. Aceasta nu este o infecție care să se transmită și să se ia de la altă persoană și nici prin folosirea toaletei. Faptul că vezica urinară este extrem de aproape de rect, germenii trec din materiile fecale, traversează peretele vezical și în felul acesta infectează urina din vezica urinară.

Majoritatea infecțiilor de tract urinar din copilărie sunt cauzate de bacterii care intra în uretră și ajung la nivelul tractului urinar. Pentru sugarii de vârstă mică și pentru nou-născuți, calea de propagare a unei infecții urinare este de multe ori sângele, de unde rezultă și pericolul de septicemie.

Infecțiile de tract urinar sunt tratate în funcție de gradul de gravitate. Infecțiile de tract urinar înalte, adică pielonefritele sunt cele mai serioase. În condițiile în care acestea asociază și o malformație, trebuie tratate cu foarte mare seriozitate. Tratamentul include mai multe tipuri de antibiotice care se injectează, de obicei, intravenos, pe o durată de la 3 până la 14 zile și neapărat sub supraveghere medicală. În cadrul acestor tratamente copiii și sugarii sunt spitalizați, pentru că alături de tratament au nevoie de o hidratare foarte bună. Astfel, aportul lichidian nu se poate face pe cale orală și este nevoie de perfuzii care să hidrateze de două ori mai mult bolnavul.

SănătateaTV.ro