Psoriazisul este o afecțiune dermatologică, transmisă pe cale genetică, caracterizată prin leziuni sub forma unor plăci de culoare roșie, acoperite de scuame – coji de culoare albicioasă, uscate, la nivelul pielii.

Debutul psoriazisului are loc de cele mai multe ori în jurul vârstei de 20-22 de ani, potrivit specialiștilor, însă există și situații în care își poate face apariția mult mai devreme sau mai târziu. Printre factorii declanșatori ai psoriazisului se numără și infecțiile virale, fumatul sau consumul de alcool, a explicat pentru www.SănătateaTV.ro prof. univ. dr. Călin Giurcăneanu, președintele Societății Române de Dermatologie.

„E o serie întreagă de infecţii virale – iată, cei cu infecţii HIV fac de 8-10 ori mai mult psoriazis decât cei care nu au infecţie HIV. Faci gripă, faci alte afecţiuni virale, să spunem adenovirusuri - pot să declanşeze mai ales prin febră, prin tot ce înseamnă starea virală, leziunile de psoriazis la cel cu predispoziţie să facă psoriazis (…) Fumatul vă spuneam, consumul de alcool declanşează psoriazis, iar fumatule este strâns legat şi dovedit foarte clar că agravează mai ales formele severe, exudative, de psoriazis.”, a declarat specialistul.

De asemenea, și scăderile bruște de calciu, hipocalcemiile pot fi factori declanșatori ai unor leziuni grave de psoriazis, care chiar pot pune în pericol viața persoanei afectate de psoriazis, potrivit profesorului Călin Giurcăneanu.

„Scăderile brutale de calciu la un pacient care face o bruscă hipocalcemie, face o tetanie că i-a scăzut calciul, magneziul - acestea pot să producă leziuni grave de psoriazis: psoriazisul apustulos cu leziuni exudative, dar generalizat. Formele acestea generalizate, psoriazis pustulos, psoriazis eritrodermic - toată pielea este roşie de sus până jos, nu există un cm pătrat sănătos la aceşti pacienţi - sunt forme exudative foarte severe care pot să pună în pericol viaţa pacienţilor”, a adăugat președintele Societății Române de Dermatologie.

    

SănătateaTV.ro