O persoană din unsprezece are diabet, conform datelor Federației Internaționale de Diabet, și numărul persoanelor cu acest diagnostic ajunge în prezent la 425 de milioane în întreaga lume. Se estimează că, în anul 2030, vor fi 522 de milioane de persoane cu diabet.

Numărul deceselor cauzate de complicațiile bolii a ajuns la patru milioane în 2017, iar povara financiară a bolii asupra sistemelor de sănătate din toată lumea depășește 640 de miliarde de euro.

 

„Controlează-ți diabetul!”, la Iași

 

În prezent, jumătate din totalul cazurilor rămân nediagnosticate, adică din două persoane suferind de diabet doar una își cunoaște diagnosticul. În acest context, în săptămâna care precedă Ziua mondială a diabetului, marcată la 14 noiembrie, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (SRDNBM) desfășoară campania „Controlează-ți diabetul!”.

Astfel, la Iași, între 10 și 14 noiembrie, vor fi organizate mai multe acțiuni dedicate publicului larg, persoanelor cu diabet, dar și profesioniștilor implicați în managementul diabetului:

          sesiuni de testare gratuită a glicemiei și a hemoglobinei A1c – sâmbătă, 10 noiembrie, și duminică, 11 noiembrie, între orele 9 și 16, în zona din fața Primăriei Iași;

 

          un simpozion științific pentru medicii diabetologi și din specialități medicale conexe, concentrat pe noutățile din ghidurile internaționale cu privire la managementul clinic al diabetului zaharat;

          o conferință de presă, cu participarea reprezentanților autorităților locale, pentru o informare corectă în ceea ce privește problematica diabetului;

          iluminarea în albastru a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” – miercuri, 14 noiembrie, ora 18.30.

 

Familia și diabetul

 

Tema Zilei mondiale a diabetului de anul acesta este: „Diabetul privește fiecare familie”. După cum arată Federația Mondială de Diabet, în majoritatea cazurilor de diabet este vorba despre diabetul zaharat de tip 2, care poate fi prevenit, pentru că este asociat cu factori de risc comportamentali – alimentație nesănătoasă, lipsa activității fizice. Astfel, familia poate juca un rol decisiv în modificarea acestor comportamente dăunătoare pentru sănătate.

Totodată, în cazul persoanelor diagnosticate cu diabet, sprijinul familiei în monitorizarea și controlul bolii contribuie la îmbunătățirea managementului afecțiunii și la prevenirea complicațiilor. În lipsa unei îngrijiri atente, cu monitorizarea permanentă a valorilor glicemice, diabetul cauzează complicații grave, care afectează sistemul cardiovascular, rinichii, nervii periferici, vederea.

Ultimul update: 10 noiembrie 2018

SănătateaTV.ro