Estimările arată că aproximativ 250 milioane de oameni din întreaga lume suferă de diabet zaharat, iar două treimi dezvoltă complicații specifice piciorului diabetic cum ar fi: neuropatie diabetică periferică sau arteriopatie (alterarea circulației arteriale periferice). Dintre aceștia, 25% prezintă ulcerații, care se pot infecta, iar pacienții ajung la spitalizare. Persoanele cu diabet care au dezvoltat complicații ale piciorului diabetic de cele mai multe ori nu reușesc să acorde o atenție sporită îngrijirii la domiciliu și nu se prezintă regulat la medic pentru control. Din această cauză, riscul de a ajunge la amputație este foarte mare.

Pentru a evita agravarea bolii, bolnavii trebuie să își inspecteze zilnic picioarele, mai ales în zona degetelor. Este recomandată tăierea atentă și regulată a unghiilor, iar cel mai bine ar fi ca de acest aspect să se ocupe personal calificat, pentru că orice rană, precum un panarițiu, poate duce la complicații severe. În plus, este necesară o igienă strictă, cu evitarea băilor fierbinți și prelungite. Încălțămintea trebuie să fie comodă, moale, călduroasă, cu calapod corespunzător și neapărat să fie purtată mereu în timpul mersului pentru evitarea înțepăturilor, lovirilor sau arsurilor. Este recomandat să fie purtați teniși și pantofi fără toc din piele moale, iar o atenție deosebită trebuie acordată mai ales în cazul pantofilor noi, care pot favoriza apariția bătăturilor.

Nu este recomandat tratamentul acasă al leziunilor ulcerate pentru că acestea se pot agrava. De asemenea, trebuie evitată aplicarea plasturilor folosiți pentru bătături, pentru că nu prezintă siguranță în cazul diabeticilor.

Tratamentul local al leziunilor piciorului diabetic se poate face utilizând pansamente hidroactive, care susțin vindecarea prin prevenirea infecției, a apariției necrozelor sau eliminarea celor existente și adaptarea la fiecare etapă din procesul de vindecare al plăgii. Pansamentele folosite în tratamentul modern au la bază principiul hidroactiv și asigură condiții optime pentru fiecare din stadiile plăgii în procesul de vindecare. Astfel, în timpul tratamentului, se folosesc mai multe tipuri de pansamente, fiecare în funcție de etapa de vindecare.

În absența tratamentului necesar, a unei alimentații echilibrate și a controalelor periodice, neuropatia diabetică poate pune chiar în pericol viața pacienților. Riscurile pot fi diminuate însă dacă neuropatia diabetică este ținută sub control prin automonitorizarea glicemiei, dar și prin prezentarea la medic imediat ce se observă pierderea sensibilității periferice și apariția unor răni.

 

Material realizat cu sprijinul Asociației de Podiatrie.

Sursa: Ivan M. Îngrijiri la domiciliu pentru piciorul diabetic (În: Neuropatia diabetică, 2016, editori: Băjenaru OA, Serafinceanu C, Marin AF)

Ultimul update: 13 martie 2019

Autor:

Ștefania Doroftei

Ștefania Doroftei este jurnalist cu experiență în radio, televiziune și presa scrisă.