Comisia Europeană a alocat 16 milioane de euro pentru hub-uri de inovație digitală în patru domenii: sănătate, inspecția și întreținerea infrastructurii, producția de hrană prin agricultură (agri-food) și producția „agilă” (abilitatea de a satisface nevoile consumatorilor mai repede decât concurența).

Proiectul DIH-HERO (Digital Innovation Hubs in Healthcare Robotics), de robotică în sănătate, finanțat printr-un grant Orizont 2020, va dezvolta o rețea paneuropeană de hub-uri de inovație digitală specializate în robotică pentru sănătate. Rețeaua va viza dezvoltarea de servicii care să aducă laolaltă oamenii de afaceri și actorii din sistemul de sănătate, pentru a dezvolta produse și servicii inovative pentru piața de servicii de sănătate.

Consorțiul DIH-HERO va fi coordonat științific de cercetători de la Universitatea Twente (Olanda) și din el vor face parte 17 centre regionale, care vor acționa, la rândul lor, ca hub-uri ce conectează propriile rețele regionale și expertiza locală în inovație pentru sănătate.

Vor fi create astfel căi de comunicare pentru prevenție, diagnostic, tratament și îngrijiri pe termen lung, dar și pentru alte aspecte ce țin de logistica spitalelor sau de serviciile clinice. Hub-urile vor include inovația în robotică pentru îngrijiri la domiciliu și spitalicești, vizând îmbătrânirea sănătoasă și îngrijiri adresate vârstnicilor. Se speră că proiectul DIH-HERO va crește utilizarea roboticii, va crea lanțuri de furnizori și aprovizionare și va coordona accesul la tehnologie, resurse și platforme deschise.

Ultimul update: 16 decembrie 2018

SănătateaTV.ro